“Melina Cafe”, μια ονειρεμένη γωνιά της Αθήνας!

Όταν είσαι στο Melina café και απολαμβάνεις το διάβασμά σου και το γράψιμό σου, ψυχανεμίζεσαι με το βαρύ ιστορικό φορτίο του, περιπλανιέσαι στα διάφορα στρώματα του χρόνου...

by Νίκος Τσούλιας
  • Του Νίκου Τσούλια

Μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας, στη σκιά της Ακρόπολης, στην καρδιά της Πλάκας, – το «Melina café» αφιερωμένο στη Μελίνα μας, στη Μελίνα του πολιτισμού, στη Μελίνα της Ελλάδας, που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δημιουργεί περιβάλλον καλαισθησίας και ψυχαγωγίας.

Ο εσωτερικός διάκοσμος γεμάτος με φωτογραφίες της Μελίνας, η όλη αισθητική παρουσία – εσωτερική και εξωτερική -, η πανέμορφη βουκαμβίλια που είναι μόνιμο σημείο φωτογράφησης τουριστών και Ελλήνων, τα τραπεζάκια που σκαρφαλώνουν προς την πλαγιά του Ιερού Βράχου, ο (τόσο σπάνιος πια) ψηλοτάβανος χώρος και πάνω απ’ όλα η αίσθηση ότι είσαι σε ένα μέρος που συναντιέται η αρχαιότητα (με το πιο ιερό σύμβολό της, τον Παρθενώνα), με τη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα, σού δημιουργούν ένα παράξενο γαλήνεμα, σε προσκαλούν σε έναν ιδιαίτερο στοχασμό, στον οποίο νιώθεις ότι οι σκέψεις σε οδηγούν σε δικά τους άγνωστα μονοπάτια και εσύ απλά ακολουθείς στο ονειρεμένο ταξίδι τους.

Και να σημεία της αυτοπαρουσίασής του. «Το όνομα του Melina Mercouri café είναι αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Ο κος Ανδρέας, στενός φίλος της για πολλά χρόνια και αφού έζησε πολλά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτής της φιλίας, είχε την βαθιά επιθυμία μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, να “βαφτίσει” αυτό το υπέροχο cafe bistrot με το όνομα της, σαν ελάχιστο φόρο τιμής… Δεν πρόκειται για ένα ακόμα cafe bistrot αλλά για ένα σημείο συνάντησης της ιστορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επισκέπτονται φίλοι από όλο το κόσμο… Με ύφος απόλυτα Ελληνικό».

Ιστορική είναι η ομιλία της Μελίνας Μερκούρη στην Οξφόρδη το 1986 στο πλαίσιο της εκστρατείας για επιστροφή των Παρθενώνειων Μαρμάρων. Με παλμό ψυχής διαλάλησε: «Υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo. Υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci. Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη. Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner. Υπάρχει η Capella Sixtina. Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα».

Είχε ξεκινήσει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό. Εμβληματικά έχουν μείνει τα λόγια της. «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Και η παρακαταθήκη της. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Αυτό είναι η κληρονομιά της,  αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ».

Όταν είσαι στο Melina café και απολαμβάνεις το διάβασμά σου και το γράψιμό σου, ψυχανεμίζεσαι με το βαρύ ιστορικό φορτίο του, περιπλανιέσαι στα διάφορα στρώματα του χρόνου, προσφέρεις στη φαντασία σου και στο στοχασμό σου δρόμους γεμάτους συμβολισμούς αλλά και άγνωστα ξέφωτα για να εμπνευσθείς και απάτητα μονοπάτια για να περιπλανηθεί ονειρεμένα η σκέψη σου…

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com