Ρόναλντ Σκόμπι (1893 – 1969) Βρετανός στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η δράση συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το τέλος της γερμανικής κατοχής

by Times Newsroom

Ο Σερ Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι (Ronald MacKenzie Scobie, 8 Ιουνίου 1893 – 23 Φεβρουαρίου 1969) ήταν Βρετανός στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του οποίου η δράση συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ανακηρύχθηκε ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε με πλείστα παράσημα.

Με το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Το 1914 κατατάχθηκε στο Βασιλικό Μηχανικό και περί τα τέλη του Α’ Π.Π. έφερε τον βαθμό του λοχαγού. Ακολούθως ανέλαβε διευθυντής πυροβολικού.
Με το ξέσπασμα του Β’ Π.Π. έφερε τον βαθμό του ταξίαρχου και υπηρετούσε ως επιτελικός στο υπουργείο Πολέμου. Το 1940 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός υπασπιστής στο Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής και το 1941 ανέλαβε διοικητής του πολιορκούμενου Τομπρούκ στα σύνορα Λιβύης Αιγύπτου κατά την πρώτη προέλαση των γερμανικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις το 1942 ανέλαβε γενικός διοικητής της Μάλτας. Στις 22 Μαρτίου του 1943 προαχθείς σε υποστράτηγο ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Στις 11 Δεκεμβρίου του 1943 ανέλαβε διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού που θα μεταφερόταν από το Σαλέρνο στην Ελλάδα, για την εκδίωξη των Γερμανών. Έτσι με τη Συμφωνία της Καζέρτας (Σεπτέμβριος του 1944) ορίσθηκε αρχιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, όπου μετά την εκκένωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, ακολούθησε η αποβίβαση των βρετανικών δυνάμεων που όμως ενεπλάκησαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Ο ρόλος του στα Δεκεμβριανά ήταν πρωταγωνιστικός αλλά και ιδιαίτερα αποφασιστικός επί των τότε εξελίξεων π.χ. προώθηση του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, Συμφωνία της Βάρκιζας κ.λπ. Ο ίδιος ο στρατάρχης Αλεξάντερ έχοντας δει στην Αθήνα την κατάσταση αποφάσισε την αντικατάσταση του στρατηγού Σκόμπυ ο οποίος θεωρούταν οτι δεν είχε πολεμική εμπειρία καθώς είχε υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις. Ο Αλεξάντερ διέταξε την άμεση αναχώρηση από την Ιταλία του υποστράτηγου Τζων Χωκσγουερθ και του ταξιάρχου Χιου Μάνεριγκ, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από το εμπειροπόλεμο επιτελείο του 10ου Σώματος Στρατού και συστάθηκε η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (Military Command Athens), η οποία διεξήγαγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως το τέλος της μάχης, άλλα έμεινε στην αφάνεια για να μη πληγεί το κύρος του στρατηγού Σκόμπυ.

Ο στρατηγός Σκόμπι παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1946 οπότε και επέστρεψε στην Αγγλία και αποστρατεύτηκε το 1951 με πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Πηγές

  • “Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica” τομ. 54ος, σελ.184-185.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com