Ρωσία: Νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες ο ολιγάρχης Ιγκόρ Σκούρκο – Πληθαίνουν οι «ενεργειακοί θάνατοι»

Ένας ακόμη μεγιστάνας της ενέργειας στη Ρωσία βρέθηκε νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αφού πρώτα κατηγορήθηκε για δωροδοκία. Το σώμα του 49χρονου Ιγκόρ Σκούρκο, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Yakutskenergo, ανακαλύφθηκε χθες Τρίτη 4 Απριλίου, στο κελί του σε κέντρο κράτησης στο Γιακούτσκ.

by Times Newsroom

Ένα κύμα ανεξήγητων θανάτων έχει εμφανιστεί από την έναρξη του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 13 μήνες. Οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο Σκούρκο, ενώ υποστηρίζουν ότι με βάση τα «προκαταρκτικά δεδομένα» δεν υπήρχαν ενδείξεις «εγκληματικού θανάτου».

Η εταιρεία του εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας: «Θα τον θυμόμαστε ως ένα ανοιχτό, φιλόξενο άτομο με μεγάλη καρδιά και καλή αίσθηση του χιούμορ, ως τον αρχηγό μιας δεμένης οικογένειας». Ο υψηλών αποδοχών Σκούρκο κατηγορήθηκε ότι ζήτησε δωροδοκία 5.000 λιρών.

Ήταν παντρεμένος με δύο γιους.

Ένα πέπλο μυστηρίου φαίνεται να καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου του. Ο Σκούρκο ήταν μέλος του πολιτικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», που ήταν υπέρ του Πούτιν. Η ιδιότητα μέλους του ανεστάλη όταν διατυπώθηκε ο ισχυρισμός για δωροδοκία.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στις 4 Απριλίου, ο κατηγορούμενος βρέθηκε σε ένα κελί του προανακριτικού κέντρου κράτησης χωρίς σημεία ζωής. Οι ιατροί που έφτασαν διαπίστωσαν τον θάνατό του. Στο σημείο κλήθηκε ανακριτική ομάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν βρέθηκαν σημάδια εγκληματικού θανάτου.

Ήταν υπεύθυνος της τεχνικής διαχείρισης της Yakutskenergo, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια την πιο ψυχρή περιοχή του κόσμου, τη Γιακουτία.

Τον περασμένο μήνα η Novaya Gazeta Europe, ένα κορυφαίο ερευνητικό ειδσεογραφικό πρακτορείοκαι  και η Transparency International Russia συνέδεσαν μια σειρά ύποπτων θανάτων που σχετίζονται με την Gazprom με ένα περίπλοκο «σχέδιο ξεπλύματος χρήματος» προς όφελος της οικογένειας ενός κορυφαίου στελέχους φυσικού αερίου και των συνεργατών του από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό του Πούτιν.

Θάνατοι στη Gazprom: Ένα θρίλερ που συνεχίζεται στη Ρωσία

Μεταξύ των ύποπτων θανάτων της ενεργειακής βιομηχανίας ήταν ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής εταιρικής ασφάλειας στο «United Settlement Centre» της Gazprom, δηλαδή στο «θησαυροφυλάκιο» της εταιρείας. Ο άνδρας φέρεται να αυτοκτόνησε την ημέρα μετά την κήρυξη του πολέμου. Πέθανε στο φυλασσόμενο εταιρικό χωριό Leninsky της Gazprom στην περιοχή Λένινγκραντ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σώμα του ανακαλύφθηκε από τον εραστή του. Ο λαιμός του βρισκόταν σε μια θηλιά στο σπίτι του, αξίας 500.000 λιρών, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι δεν αυτοκτόνησε.

Ρωσία
Ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ.

Ένα σημείωμα αυτοκτονίας βρέθηκε κοντά στο σώμα ενός άνδρα που αποκαλύφθηκε ως πρώην αξιωματικός της KGB και της FSB, αλλά ο θάνατός του παρέμεινε «μυστηριώδης», ανέφερε η έκθεση, κυρίως επειδή το σώμα του «χτυπήθηκε άσχημα» πριν πεθάνει. Δύο μήνες αργότερα ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, 51 ετών, αντιπρόεδρος της Gazprombank και πρώην στέλεχος του Κρεμλίνου, βρέθηκε νεκρός στη Μόσχα, μαζί με τα πτώματα της συζύγου του Έλενας, 47 ετών, και της κόρης του Μαρίας, 13 ετών. Τα σώματα τους βρέθηκαν από τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, την Αναστασία.

Ρωσία
Ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ.

Οι ερευνητές κατέληξαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι ο Αβάγιεφ τους είχε σκοτώσει, προτού αυτοκτονήσει, αλλά αυτό αμφισβητήθηκε έντονα εκείνη την εποχή, μεταξύ άλλων από έναν πρώην ανώτατο στέλεχος της Gazprombank που ισχυρίστηκε ότι ο Αβάγιεφ είχε πρόσβαση στους ιδιωτικούς λογαριασμούς ελίτ πελατών, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και πιθανώς του ίδιου του προέδρου. «Αυτά τα κορυφαία στελέχη εργάζονταν σε δομές που υποπτευόμαστε ότι συνδέονταν με οικονομική απάτη σε συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Gazprom», ανέφεραν η Novaya Gazeta Europe και η Transparency International Russia. Αυτό ήταν ωφέλιμο για την οικογένεια ενός ρωσικού στελέχους του μονοπωλίου φυσικού αερίου και τους στενούς του φίλους από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό.

Ρωσία
Ο Λέονιντ Σούλμαν.

Ένας άλλος διαχειριστής ενέργειας, ο Λέονιντ Σούλμαν της Gazprom Invest, πέθανε στον ίδιο οικισμό με τον Τιουλιάκοφ. Βρέθηκε νεκρός με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε μια λίμνη αίματος στο πάτωμα του μπάνιου του.

Ένας αντιπρόεδρος της Gazprombank που παραιτήθηκε για να πολεμήσει για την Ουκρανία στον πόλεμο, ο Ιγκόρ Βολομπούεφ, εξέφρασε νωρίτερα την άποψη ότι ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Avayev πυροβόλησε την κόρη του, 13 ετών, τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε», είπε. «Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του ήταν στημένη».

Ρωσία
Ο Σεργκέι Προτοσένια με την οικογένειά του.

Ο ίδιος μίλησε και για τον πολυεκατομμυριούχο Σεργκέι Προτοσένια, 55 ετών, πρώην αντιπρόεδρο της Novatek, ο οποίος πέθανε αρκετές ημέρες μετά τον Αβάγιεφ. Βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ισπανία, αφού όπως λένε σκότωσε με τσεκούρι τη σύζυγό του Ναταλία, 53 ετών, και την έφηβη κόρη τους. «Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες. Δεν πιστεύω στην αυτοκτονία. Δεν θα χωρέσει στο κεφάλι μου».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com