Σερ Νίκολας Γουίντον: Η συγκινητική ιστορία του «Βρετανού Σίντλερ», που έγινε ταινία

Μια ταινία για τον «Βρετανό Σίντλερ», Sir Nicholas Winton, έρχεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Antony Hopkins.

by Times Newsroom

Η ταινία με τίτλο «One Life», βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε το 2014 η κόρη του, Μπάρμπαρα, με τίτλο «If It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton» και αφηγείται πώς ο Nicolas Winton βοήθησε να εξέλθουν 669 νεαροί Εβραίοι πρόσφυγες από την κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία το 1938.

«Χρωστάει κανείς εδώ απόψε τη ζωή του στον Nicolas Winton;»

Η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή όταν ο ίδιος κλήθηκε να εμφανιστεί σε ένα επεισόδιο του δημοφιλούς προγράμματος «That’s Life!» του BBC τον Φεβρουάριο του 1988. Εκεί, η οικοδέσποινα Esther Rantzen ρώτησε το κοινό στο στούντιο: «Χρωστάει κανείς εδώ απόψε τη ζωή του στον Nicholas Winton;» Και ξαφνικά δεκάδες άνθρωποι που κάθονταν γύρω από τον τότε 77χρονο σηκώθηκαν, αποκαλύπτοντας ότι ήταν ενήλικες εκδοχές εκείνων των μικρών παιδιών που είχε σώσει από τους Ναζί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απόσπασμα από την εκπομπή του BBC

Kindertransport: Η μεταφορά των παιδιών

Η Μεταφορά Παιδιών – Kindertransport ήταν το πρόγραμμα διάσωσης ανηλίκων από εδάφη που ελέγχονταν από τους Ναζί, με τον οποίο περίπου 10.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους Εβραιόπουλα, στάλθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από τον Νοέμβριο του 1938 έως τον Σεπτέμβριο του 1939.

Ο Σερ Νίκολας Γουίντον έπεισε τη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει σε παιδιά Τσέχων, καθώς και Γερμανών και Αυστριακών, να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν επιτρεπόταν στους γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια προσωρινή μετακόμιση μέχρι να είναι ασφαλές για αυτά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μαζί με μερικούς εθελοντές – συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του – ο Nicolas Winton κανόνισε όλα όσα χρειάζονταν τα παιδιά, μεταξύ άλλων την εύρεση οικογενειών υποδοχής και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού. Το τελευταίο τρένο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει την 1η Σεπτεμβρίου 1939, αλλά ακυρώθηκε το δρομολόγιο όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Περίπου 50 χρόνια αργότερα, η σύζυγος του ανακάλυψε ένα λεύκωμα στη σοφίτα τους που περιελάμβανε λεπτομερώς όλα όσα είχε κάνει ο σύζυγός της, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων όλων των παιδιών που είχε βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Σερ Νίκολας Γουίντον: Η συγκινητική ιστορία του «Βρετανού Σίντλερ», που έγινε ταινία
(AP Photo/Matt Dunham)

Η ταινία «One Life», με τον Άντονι Χόπκινς να υποδύεται τον μεγαλόκαρδο Σερ Νίκολας Γουίντον, θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Λίγα λόγια για τον Nicholas Winton

  • Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο
  • Οι γονείς του ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής
  • Ήταν απόφοιτος του νυχτερινού γυμνασίου
  • Δούλεψε σε τραπεζικά ιδρύματα της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας
  • Η πρώτη μεταφορά παιδιών έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1938 και η τελευταία στις 14 Μαΐου 1940
  • Οι μεταφορές γινόντουσαν με τρένα και πλοία και σπανιότερα με αεροπλάνα
  • Το 1948 παντρεύτηκε την πιστή του σύντροφο και συνοδοιπόρο Γκρέτε Ουίντον και απέκτησαν τρία παιδιά, την Μπάρμπαρα, τον Ρόμπιν και τον Νικ Γουίντον
  • Χρίστηκε ιππότης το 2003 από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα
  • Του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή της Τσεχικής Δημοκρατίας, το Τάγμα του Λευκού Λιονταριού
  • Σύμφωνα με λεύκωμα που διατηρούσε, 664 παιδιά ήρθαν στην Μεγάλη Βρετανία χάρης στις μεταφορές που οργάνωσε
  • Απεβίωσε την 1η Ιουλίου 2025 στο Wexham Park Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία 106 ετών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com