Σεργκέι Γεσένιν (1895 – 1925) Ρώσος λυρικός ποιητής

Υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς Ρώσους ποιητές του 20ού αιώνα, με σημαντικό έργο. Η ηλικία του όταν πέθανε ήταν μόλις 31 ετών

by Times Newsroom

Ο Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Γεσένιν (Сергей Александрович Есенин, 3 Οκτωβρίου 1895 – 28 Δεκεμβρίου 1925) ήταν Ρώσος λυρικός ποιητής. Υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς Ρώσους ποιητές του 20ού αιώνα, με σημαντικό έργο. Η ηλικία του όταν πέθανε ήταν μόλις 31 ετών.

Γεννήθηκε στο χωριό Κονσταντίνοβο της επαρχίας του Ρυαζάν της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από ένα ζευγάρι φτωχών αγροτών. Άρχισε να γράφει ποίηση στα εννέα του χρόνια. Το 1912 μετακόμισε στη Μόσχα, όπου εργάστηκε ως στοιχειοθέτης σε ένα τυπογραφείο. Τον επόμενο χρόνο εγγράφηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ως εξωτερικός φοιτητής και φοίτησε εκεί ενάμισι χρόνο, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η πρώιμη ποίησή του είναι επηρεασμένη από το φολκλορικό στοιχείο της ζωής των χωρικών κυρίως. Το 1915, μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, όπου γνωρίστηκε με το σπουδαιότερο ρώσο ποιητή της εποχής, το συμβολιστή Αλεξάντρ Μπλοκ καθώς και έτερους σημαντικούς ποιητές, όπως το Σεργκέι Γκοροντιέτσκι, το Νικολάι Κλούγιεφ και τον Αντρέι Μπέλυ. Στην Αγία Πετρούπολη έγινε γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους ιδιαίτερα και λόγω της βοήθειας του Μπλοκ. Ο ίδιος Γεσένιν έλεγε ότι ο Μπέλυ τού έμαθε τη σημασία της φόρμας ενώ ο Μπλοκ και ο Κλούγιεφ τού δίδαξαν τον πραγματικό λυρισμό.

Επώνυμο “Γεσένιν” προέρχεται από τη ρίζα “Γέσεν”. Στα λεξικά Ριαζάν και Ταμπόφ διαλέκτους που ανήκει στην ανατολική ομάδα των διαλέκτων της Νότιας Ρωσίας, η λέξη “Γέσενι” σημαίνει “φθινόπωρο”. Έτσι, λογοτεχνικά αναλογική του επωνύμου “Γεσένιν” θα μπορούσε να είναι η λέξη “Οσένιν” (στα ρωσικά “Όσιεν” σημαίνει “φθινόπωρο”). Ωστόσο, αυτό το επώνυμο δεν έχει βρεθεί.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com