Σερβία: Οι δύο πολύνεκρες επιθέσεις και οι εξαγγελίες Βούτσιτς

Έκτακτα και αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά και από το δεύτερο πολύνεκρο μακελειό που συγκλόνισε τη χώρα του μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

by Times Newsroom

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα στην Σερβία, από τα πυρά 21χρονου σε περιοχή νότια του Βελιγραδίου. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες μετά τους πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι, που άφησε εννέα νεκρούς.

Υπό την πίεση των γεγονότων, ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε μία νέα δέσμη αυστηρών μέτρων με σκοπό τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σερβικά σχολεία.

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στην Σερβία», εξήγγειλε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε απευθείας μετάδοση, μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό που σημειώθηκε σε διάστημα μόλις δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 8 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Συγκεκριμένα, ο Βούτσιτς πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 «σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000″. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και «επίθεση εναντίον όλων μας».

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Σερβία: Συνελήφθη ο 21χρονος μακελάρης – 10 νεκροί και 13 τραυματίες [βίντεο-ντοκουμέντο]

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε σήμερα (5/5) τον ένοπλο που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 σε χωριό κοντά στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS TV.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν αστυνομικός και η αδελφή του. Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο δράστης ονομάζεται Ούρος Μπλάζιτς. Ο νεαρός άνδρας δεν είχε καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα στο παρελθόν αλλά η συμπεριφορά του ήταν «προβληματική» σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ.

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα. Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν.

Σερβία: Ένας έφηβος προκαλεί μακελειό στο Βελιγράδι

Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη 3/5 στο Βελιγράδι της Σερβίας, καθώς ένας 14χρονος μαθητής της 7ης τάξης του Δημοτικού εισέβαλε οπλισμένος στο σχολείο του, σκορπώντας τον θάνατο.

Ο νεαρός μαθητής μπήκε το πρωί της Τετάρτης στο κτήριο, φορώντας μαύρη κουκούλα. Άνοιξε πυρ κατά του φύλακα και στην συνέχεια άρχισε να πυροβολεί τους μαθητές και τους καθηγητές του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μαθητής της 7ης τάξης εισήλθε στο κτήριο του σχολείου στις 8:40 το πρωί, φορώντας μια μαύρη κουκούλα. Αρχικά άνοιξε πυρ εναντίον του φύλακα, με τον οποίο είχε μία λογομαχία, και μετά άρχισε να πυροβολεί μαθητές και καθηγητές στον διάδρομο και μέσα στην τάξη της ιστορίας. Ο 14χρονος δράστης πυροβολούσε με δύο πιστόλια, το ένα εκ των οποίων ήταν CZ 99 ενώ στο ντουλάπι του βρέθηκαν και βόμβες μολότοφ. Δείτε βίντεο από την σύλληψη του δράστη:

Ο φύλακας του σχολείου έχασε τη ζωή του, όπως και 8 μαθητές. Η δασκάλα της ιστορίας, που έπεσε επίσης θύμα της επίθεσης, χαροπαλεύει σε τοπικό νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκε άμεσα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Βελιγράδι
Η δασκάλα που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή, μετά την ένοπλη επίθεση του 14χρονου.

 

Βελιγράδι
Ο φύλακας του σχολείου έχασε τη ζωή του, μετά από έντονη λογομαχία που είχε με τον επιτιθέμενο.

Όπως αποκαλύπτουν τοπικά μέσα, ο 14χρονος συλληφθείς είναι παιδί γιατρών και ονομάζεται Κόστα Κετσμάνοβιτς. Ο μαθητής φέρεται να είχε πολύ καλές σχολικές επιδόσεις, και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεχόταν πειράγματα από τους συμμαθητές του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που έρχονται στο φως, ο δράστης «πήρε μονάδα στην ιστορία και μετά τρελάθηκε. Πυροβόλησε την δασκάλα Ιστορίας στο γραφείο και μετά και τους φίλους του. Τα είχε όλα Α (σ.σ. βαθμούς) και όλοι τον λέμε σπασίκλα», λένε οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Μακελειό στο Βελιγράδι:  Γονείς και μαθητές σε κατάσταση σοκ – Τι είπαν αυτόπτεις μάρτυρες

«Είδα παιδιά να τρέχουν έξω από το σχολείο, ουρλιάζοντας. Ήρθαν γονείς, ήταν πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε ένας μαθητής στο σερβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, πατέρας ενός από τους μαθητές του σχολείου, είπε ότι η κόρη του ήταν στο σχολείο την ώρα του περιστατικό και κατάφερε να διαφύγει.

«Το αγόρι πυροβόλησε πρώτα τον δάσκαλο και μετά άρχισε να πυροβολεί τυχαία», είπε ο Μιλόσεβιτς στον τηλεοπτικό σταθμό N1. «Είδα τον σεκιούριτι ξαπλωμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα πουκάμισά τους. Λένε ότι ο δράστης ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει πρόσφατα στην τάξη τους».

Ο Ζόραν Κέσιτς, Σέρβος κωμικός και πατέρας ενός μαθητή στο σχολείο, ήταν ένας από τους ανήσυχους γονείς που έσπευσαν έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα για να μάθουν τι συνέβη. «Δεν ξέρω τι να πω, είναι φρικτό… είμαι πολύ ταραγμένος… τα παιδιά μας όλα φοιτούν εδώ», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά αρχικά νόμιζαν ότι κάποιος πετούσε κροτίδες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων, ο μαθητής που πυροβόλησε δεν είχε ποτέ πρόβλημα με κανέναν.

Άλλα παιδιά ανέφεραν: «Φοβηθήκαμε, έγινε χάος, πανικός. Κρυβόμασταν. Πυροβόλησε τον φύλακα στο κεφάλι».

Οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Σερβία, η οποία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τα όπλα, αλλά η οπλοκατοχή στη χώρα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Τα δυτικά Βαλκάνια είναι πλημμυρισμένα από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά από πολέμους και αναταραχές στη δεκαετία του 1990. Το 2019, υπολογίστηκε ότι υπάρχουν 39,1 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα στη Σερβία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com