Σκιρτήματα της σκέψης και του βιβλίου!

Το βιβλίο στα χέρια ενός ανθρώπου αλλάζει τη μορφή και την ακτινοβολία του ανθρώπου, τον οδηγεί στους τόπους της ιερότητας, στους καιρούς της γήινης αιωνιότητας.

by Νίκος Τσούλιας
  • Του Νίκου Τσούλια

Το όλο σύμπαν του βιβλίου περιλαμβάνει τους τόσους και τόσους συμβολισμούς του στη διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας, εμπεριέχει τις άπειρες συνάψεις του με την επιστήμη και με την τέχνη, με τη γνώση και την πνευματική καλλιέργεια.
Το βιβλίο είναι πηγή έμπνευσης, είναι πηγή πνευματικής έκστασης και ονειροπόλησης, είναι ταξίδι χωρίς πινακίδα προορισμού. Κάθε βιβλίο οδηγεί σε ένα άλλο βιβλίο και η διαδοχή έχει τελειωμό μόνο με το δικό μας τελειωμό, με το δικό μας ταξίδι. Αλλά το ταξίδι του βιβλίου είναι ταξίδι του ανθρώπου στον αιώνα τον άπαντα…

Κάθε βιβλίο είναι και ένα ξεχωριστό υποκείμενο του πολιτισμού, μια μοναδική οντότητα στο πνευματικό στερέωμα. Όταν βλέπεις ένα βιβλίο, μια καινούργια δυνατότητα ανοίγεται μπροστά σου. Όταν αγγίζεις ένα βιβλίο, νιώθεις μια ξεχωριστή ανάσα να σε ψυχανεμίζει. Όταν ανοίγεις και διαβάζεις ένα βιβλίο, ξέρεις ότι θα είσαι διαφορετικός  με το κλείσιμό του.

Για το βιβλιόφιλο η εικόνα του βιβλίου είναι εικόνα ζωής. Ο βιβλιοφάγος θέλει να βλέπει παντού βιβλιοθήκες, να συναντά ανθρώπους χαμένους στο παιχνίδι των λέξεων, στο ρουμάνι των εννοιών και των στοχασμών. Θέλει να κοιτάζει και να ξανακοιτάζει τις ράχες των βιβλίων και τα εξώφυλλά τους για να αποκομίζει με τρόπο μαγικό τον κόσμο που περικλείουν, να βιώνει την ξεχωριστή συναισθηματική επαφή, να διαισθάνεται την αφήγησή τους. Θέλει βιβλία να είναι σε αναμονή πάνω στο γραφείο του και άλλα να είναι προσημειωμένα για τη δική τους ειδική είσοδο, γιατί όταν ένα βιβλίο μπαίνει στο σπίτι, η συνολική εικόνα των βιβλίων και των βιβλιοθηκών αλλάζει, όλα αλλάζουν…

Κάθε βιβλίο είναι και μια προβολή προσώπου και περιεχομένου, θεματικής και προβληματισμού, κατάθεσης και αναζήτησης. Άλλους συνειρμούς δημιουργεί ένα βιβλίο του Πλάτωνα, άλλους ένα βιβλίο του Αϊνστάιν και άλλους ένα βιβλίο του Ντοστογιέφσκι. Κάθε βιβλίο έχει τις ρίζες του στον προσωπικό κόσμο μας, το διάβασμά του είναι και μια καταβολάδα στον κήπο της πνευματικής μας αναζήτησης. Κάθε βιβλίο με το διάβασμά του προσφέρει και μια νέα θέαση του εαυτού μας, γι’ αυτό όταν παίρνουμε ένα βιβλίο, κοιτάμε να ξεμοναχιαστούμε για να ανοίξουμε τις πρώτες ματιές στο πρόσφορο έδαφος της αδημονούσας ανάγνωσής μας.

Κάθε βιβλίο είναι και αφορμή για προσωπικά σκιρτήματα και ποτέ δεν καταλαβαίνεις επακριβώς αν τα σκιρτήματα ξεπηδάνε από του βιβλίου τις σελίδες ή είναι γεννήματα πρωτόλεια του δικού σου στοχασμού. Κάθε βιβλίο μέσα από το διάβασμά του είναι και μια ανάδυση του ενδιάμεσου κόσμου, του κόσμου που μάς συνδέει με τους συγγραφείς και με τους άλλους αναγνώστες, του κόσμου που συγκροτεί όλη την ανθρώπινη ύπαρξη και αγωνία, όλο τον πνευματικό ιστό αυτού του μικρού πλανήτη.

Αλλά και το είδωλο του βιβλίου σε έναν πίνακα προκαλεί και διεγείρει συνειρμούς και σκέψεις. Το βιβλίο ως αντικείμενο της τέχνης κατακτά μια άλλη διαρκώς καινούργια χώρα, τη χώρα ενότητας του πνεύματός μας, τη χώρα της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας. Το βιβλίο στα χέρια ενός ανθρώπου αλλάζει τη μορφή και την ακτινοβολία του ανθρώπου, τον οδηγεί στους τόπους της ιερότητας, στους καιρούς της γήινης αιωνιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή