Στεφάντσουκ: «Η Ουκρανία θέλει πλήρη ένταξη στην ΕΕ»

Το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ υπογράμμισε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ, μιλώντας στην Ευρωβουλή.

by Times Newsroom

Η υποδοχή ήταν θερμή, τα χειροκροτήματα έντονα, αλλά τα έδρανα μισοάδεια. Ήταν όμως το πιο κατάλληλο σκηνικό για να επαναλάβει ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, Ρούσλαν Στεφάντσουκ, ένα ξεκάθαρο αίτημα: Η Ουκρανία επιδιώκει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και επιθυμεί να λάβει «καθεστώς υποψήφιας χώρας» αμέσως, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο. Για την ακρίβεια στις 24 Ιουνίου, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Θα ήταν ένα σαφές μήνυμα» λέει ο Στεφάντσουκ μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Ένα μήνυμα που λέει ότι αυτό που κάνετε δεν είναι επί ματαίω. Αν δεν πάρουμε αυτό το μήνυμα, θα πάρει το αντίστοιχο μήνυμα ο Πούτιν, ένα μήνυμα που θα του λέει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, χωρίς καμία τιμωρία».

«Τιμωρία», κυρώσεις, επανορθώσεις 

Ο Ρούσλαν Στεφάντσουκ στο ΣτρασβούργοΦιλοευρωπαϊκό μήνυμα από τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής στο Στρασβούργο

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα. «Είναι σημαντικό να μην χρηματοδοτείται αυτός ο πόλεμος», ανέφερε. «Σας ευχαριστούμε για τις κυρώσεις που έχετε επιβάλει μέχρι τώρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρέπει να γίνουν και άλλα, ώστε ο πόλεμος να καταστεί ασύμφορος». Επιπλέον, ο Ρούσλαν Στεφάντσουκ προειδοποίησε ότι μετά το τέλος του πολέμου «θα πρέπει οι υπεύθυνοι να κριθούν ένοχοι, να τιμωρηθούν και η ανοικοδόμηση να γίνει με δικό τους κόστος».

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «λέει ψέμματα», γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «διέγραψαν από τον χάρτη τη Μαριούπολη, βομβάρδισαν εκκλησίες, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να αποτρέψουν μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν επιδρομές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μιλάμε για γενοκτονία του ουκρανικού πληθυσμού, σκοτώνονται οι κάτοικοι μόνο και μόνο γιατί είναι Ουκρανοί. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου». Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να προωθήσει πρωτοβουλίες για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Υπέρ της ένταξης το 91% των Ουκρανών

Ρούσλαν Στεφάντσουκ, Ρομπέρτα Μετσόλα

Ο Στεφάντσουκ με την πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα

Σε κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που έγιναν λίγο πριν την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Ρουσλάν Στεφάντσουκ δήλωσε ότι το 91% των Ουκρανών στηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ένα ποσοστό «πρωτοφανές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το επιχείρημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το αίτημα του Κίεβου να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς ανατρέπει το παλαιότερο αφήγημα που ήθελε την Ουκρανία μία χώρα μάλλον διχασμένη, με το ήμισυ του πληθυσμού να προσανατολίζεται προς τη Ρωσία.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: https://www.dw.com/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com