Στυλιανίδης: Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία είναι η απάντηση της ΕΕ στην κλιματική κρίση

«Τους χρειαζόμαστε όλους στο ταξίδι μας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κλιματικά ανθεκτικού μέλλοντος. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του αυτό τον στόχο»

by Times Newsroom

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι η πυξίδα μας για ένα βιώσιμο μέλλον», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ινστιτούτου Bruegel με θέμα «Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στην κλιματική αλλαγή».

Oυπουργός υπογράμμισε ότι η «κλιματική κρίση είναι εδώ» και προσέθεσε ότι φέτος το καλοκαίρι όλη η Ευρώπη βίωσε εκτεταμένες περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες. « Την ίδια στιγμή στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα, βίωσαν καταστροφικές πυρκαγιές που ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων να χαθούν», σημείωσε και ανέφερε ότι περίπου 8 εκατομμύρια στρέμματα επλήγησαν φέτος από τις πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας και για ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται ευέλικτες και καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα δίνουν έμφαση στο τρίπτυχο πρόληψη/ετοιμότητα/ανθεκτικότητα.

Επιπλέον, ο υπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το rescEU υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τα πιο σημαντικά παραδείγματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο για τη διαχείριση των κρίσεων. « Χρειάζεται να προωθήσουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Απαιτείται κοινή δράση», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Μιλώντας για το rescEU τόνισε ότι δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση.

«Αυτή είναι μια κληρονομιά πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε. Αυτή μπορεί να είναι η πυξίδα μας για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της αποτελεσματικά και αποδοτικά», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Όπως είπε “χρειάζεται ένα δομημένο και ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στην ΕΕ, να λαμβάνει τεκμηριωμένες και στοχευμένες αποφάσεις, να επεκτείνει την δυνατότητα επείγουσας παρέμβασης αλλά και να προσαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά τοπικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής περιοχής».

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου «είναι να γεφυρώσει την παραδοσιακή προσέγγιση για τη διαχείριση των καταστροφών που βασίζεται στην απόκριση, με το τρίπτυχο πρόληψη/προετοιμασία-ετοιμότητα/ανθεκτικότητα». To τρίπτυχο αυτό, όπως είπε, «αποτελεί το νέο δόγμα και πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που στοχεύει στην βελτίωση των προσπαθειών προσαρμογής και στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών από φυσικές καταστροφές, εργαλείο που όπως είπε, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο . Αυτό, όπως είπε, θα μπορούσε να συμβεί μέσω μιας τριμερούς συνεργασίας, στην οποία, εκτός από τους ιδιώτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα συμμετέχει και το κράτος.

«Τους χρειαζόμαστε όλους στο ταξίδι μας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κλιματικά ανθεκτικού μέλλοντος. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του αυτό τον στόχο» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή