Συγκλονίζουν τα λόγια δύο γυναικών που μεγάλωσαν στην Ουκρανία: «Στο σχολείο μας προετοίμαζαν για πόλεμο»

«Μας μάθαιναν πώς να δώσουμε πρώτες βοήθειες και τα αγόρια πώς να κρατάνε το όπλο»

by Times Newsroom

Για τα χρόνια που πέρασαν στην πατρίδα τους την Ουκρανία μίλησαν δύο γυναίκες που μεγάλωσαν εκεί αποκαλύπτοντας ότι στο σχολείο τους προετοίμαζαν για πόλεμο. «Μας μάθαιναν πώς να δώσουμε πρώτες βοήθειες και στα αγόρια πώς να κρατάνε το όπλο» τόνισε η μία ενώ η άλλη σημείωσε «κάναμε μαθήματα στρατιωτικής ετοιμότητας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στην εκπομπή του Mega «Πάμε Δανάη» περιέγραψαν τις ώρες αγωνίας που περνούν οι οικογένειές τους. Η Μαρία Γουτσιγιόβσκα υπογράμμισε πως τα ξαδέρφια της έχουν πάει εθελοντές στον πόλεμο της Ουκρανίας και μίλησε και για τις «μάχες» που γίνονται στα σούπερ μάρκετ, για τα τρόφιμα.

«Τους λένε να βρουν ένα σημείο του σπιτιού, να διαλέξουν έναν τοίχο που μπορεί να τους προστατέψει»

«Στην Ουκρανία έχω όλους τους συγγενείς μου και τα ξαδέρφια μου τα οποία πήγαν εθελοντές στον πόλεμο. Τα προϊόντα και τα φάρμακα σιγά – σιγά τελειώνουν, ειδικά στις πόλεις που γίνονται μάχες και δεν έχουν πως να τους τα φέρουν. Ο κόσμος ζητάει να τους πάνε λίγο σιτάρι ώστε να μπορέσουν έστω να φτιάξουν ψωμί μόνοι τους. Όταν κάποιος δεν έχει που να κρυφτεί, τους λένε να βρουν ένα σημείο του σπιτιού, να διαλέξουν έναν τοίχο που μπορεί να τους προστατέψει» είπε η Μαρία.

«Μίλησα με τον φίλο μου και μου είπε ”ψάχνω τους τοίχους και δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που θα με προστατέψει σε περίπτωση κινδύνου”» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και την προετοιμασία των μικρών παιδιών για ενδεχόμενο πολεμικών συρράξεων η Μαρία Γουτσιγιόβσκα ανέφερε: «υπάρχουν σειρές στα σύνορα με την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, αλλά ακούω ότι φεύγουν οι άνθρωποι που έχουν κάποιον έξω. Ξέρω ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν, ακόμα κι αν έχουν κάποιον έξω. Λένε ότι δεν θέλουν να παρατήσουν το σπίτι τους».

«Στο σχολείο μας μάθαιναν πώς να δώσουμε πρώτες βοήθειες και στα αγόρια πώς να κρατάνε το όπλο. Βλέπω τις εικόνες με έναν παππού που είναι έτοιμος να βοηθήσει τον στρατό. Βλέπω γυναίκες που χωρίς όπλο πηγαίνουν και μιλάνε στον ρωσικό στρατό. Ένα παιδί από τον νομό που έχω μεγαλώσει, θυσιάστηκε για να μην περάσει ο στρατός μια γέφυρα» συμπλήρωσε.

«Κάνουμε μαθήματα στρατιωτικής ετοιμότητας»

Η Άλα Λομπάτζ έδωσε την δική της διάσταση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς και η ίδια έχει εκεί συγγενείς.

«Όλη η οικογένεια μου είναι στην Ουκρανία. Στην πόλη έχουν μπει ήδη δυο φορές τανκς αλλά τους διώξανε. Στη δυτική Ουκρανία υπήρχαν επίσης επιθέσεις, μπήκαν αλεξιπτωτιστές. Πολλοί μας παίρνουν τηλέφωνο για να τους βοηθήσουμε να μεταφέρουμε κόσμο από την Ουκρανία στην Ελλάδα. Το σπίτι ενός φίλου μου διπλωμάτη στο Κίεβο έχει διαλυθεί. Όταν ήμουν στο σχολείο μας κάνανε μάθημα στρατιωτικής ετοιμότητας. Με ψεύτικες και αληθινές σφαίρες. Μαγαζί με τρόφιμα στην ανατολική Ουκρανία είχε μόνο πατατάκια και νερό» τόνισε.

«Η φίλη μου περπάτησε πολλά χιλιόμετρα με τα παιδιά της για να φτάσει στην Πολωνία, όπου της προσφέρανε βοήθεια. Το μωράκι που γεννήθηκε στο μετρό του Κίεβου, είναι η ελπίδα μας. Τώρα έχουν γεννηθεί 6 μωράκια» επεσημανε.

Η Άλα Λομπάτζ εξέφρασε την αγωνία της για την φίλη της που ζει στη Μαριούπολη και δεν γνωρίζει τί κάνει.

«Στην Ουκρανία ζουν περίπου 140.000 Έλληνες ομογενείς. Η καλή μου φίλη Αθηνά που ζει στη Μαριούπολη δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι κάνει. Ανησυχώ» είπε κλείνοντας και φανερά συγκινημένη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com