Ταλιμπάν: Κλείνουν χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής στο Αφγανιστάν – Λήγει σήμερα η διορία

Χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής θα πρέπει να κλείσουν σήμερα οριστικά σε όλο το Αφγανιστάν, καθώς τίθεται σε ισχύ σχετικό διάταγμα των αρχών των Ταλιμπάν, που στερεί από τις γυναίκες μια από τις ελάχιστες πηγές εσόδων τους και έναν από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας τους.

by Times Newsroom

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τις γυναίκες από τα περισσότερα λύκεια θηλέων, τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες, τους απαγόρευσαν να εισέρχονται σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά και τις υποχρέωσαν να είναι ολόκληρες καλυμμένες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε με διάταγμα στα τέλη Ιουνίου, για κλείσιμο χιλιάδων ινστιτούτων αισθητικής σε όλη τη χώρα, τα οποία λειτουργούν γυναίκες, τις στερεί αυτό που συχνά είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους και έναν από τους τελευταίους χώρους όπου μπορούν να συναντηθούν ελεύθερα, έξω από τα σπίτια τους στα οποία περιορίζονται ολοένα και πιο πολύ.

«Συνηθίζαμε να ερχόμαστε εδώ και να περνάμε τον χρόνο μας συζητώντας για το μέλλον μας. Τώρα, ακόμα και αυτό το δικαίωμα μάς αφαιρέθηκε», δήλωσε η Μπαχάρα, πελάτισσα σε ινστιτούτο της Καμπούλ. «Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε χώρους αναψυχής, άρα τι μπορούμε να κάνουμε; Πού μπορούμε να διασκεδάσουμε; Πού μπορούμε να συναντηθούμε;», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση των ινστιτούτων αισθητικών θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους 60.000 γυναίκες που δουλεύουν σε 12.000 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Επιμελητήριο εμπορίου και βιομηχανίας και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν δεκάδες Αφγανές που διαδήλωναν στην Καμπούλ κατά του διατάγματος.

Το υπουργείο για την Καταστολή της Διαφθοράς και την Προώθηση της Αρετής, επιβεβαιώνοντας το μέτρο μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του διατάγματος, διευκρίνισε ότι τα κέντρα αισθητικής έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα, έως σήμερα Τρίτη, για να κλείσουν, προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους.

Είχε δικαιολογήσει το κλείσιμό τους με το γεγονός ότι υπέρογκα ποσά δαπανώνται στα κέντρα αισθητικής για γάμους, το οποίο θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις φτωχές οικογένειες και με το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες θεραπείες και υπηρεσίες δεν σέβονται στον ισλαμικό νόμο.

Το ιδιαιτέρως βαρύ μακιγιάζ στο πρόσωπο εμποδίζει τις γυναίκες στο σωστό τελετουργικό πλύσιμο πριν από την προσευχή, είχε εξηγήσει το υπουργείο, με τις ψεύτικες βλεφαρίδες και τις πλεξούδες μαλλιών επίσης να απαγορεύονται.

Αντίτυπο του διατάγματος στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η απόφαση βασίζεται σε «προφορική εντολή του ανώτατου ηγέτη» του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Πολλά κέντρα αισθητικής είχαν ανοίξει στην Καμπούλ και σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν κατά τα 20 χρόνια κατοχής από τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, πριν επιστρέψουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή