The Economist: “ Ελαττωματική” η δημοκρατία στην Ισπανία αφού δεν καταφέρνει να ανανεώσει τα δικαστικά της όργανα

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωνε πρόσφατα ότι θεωρεί πρακτικά αδύνατη στο υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου την ανανέωση του δικαστικού σώματος μπροστά στην ανασταλτική στάση του PP, χωρίς τις ψήφους του οποίου η αλλαγή είναι αδύνατη.

by Times Newsroom

Για την ανανέωση της θητείας των μελών του Γενικού Δικαστικού Συμβουλίου ( CGPJ), το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ισπανίας, απαιτείται η ψηφοφορία των 3/5 της ισπανικής Βουλής. Εδώ και 3 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2018 η θητεία των μελών του έχει λήξει και συνεχίζουν με παρατάσεις της θητείας τους. Οι διαμαρτυρίες των δικαστών είναι συνεχείς και ορισμένες αίθουσες του ισπανικού Αρείου Πάγου, βρίσκονται σε κατάσταση «κατάρρευσης». Μάλιστα, το νομικό βέτο για τον διορισμό δικαστικών θέσεων, που παραμένουν κενές, έχει προκαλέσει βαρύ χτύπημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει 1.000 λιγότερες ποινές (25% του συνόλου σε ένα χρόνο).

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωνε πρόσφατα ότι θεωρεί πρακτικά αδύνατη στο υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου την ανανέωση του δικαστικού σώματος μπροστά στην ανασταλτική στάση του PP, χωρίς τις ψήφους του οποίου η αλλαγή είναι αδύνατη. Η έντονη πολιτική διαμάχη Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος δεν καταλήγει πουθενά και η ηγεσία της Δικαιοσύνης παραμένει στον αέρα.

Το The Economist λοιπόν στην εβδομαδιαία έκθεσή του, εμφανίζει την Ισπανία όχι ως μία “πλήρη” δημοκρατία αλλά ως “ελαττωματική” λόγω ακριβώς αυτής της αδυναμίας της να οδηγηθεί σε κοινοβουλευτική συμφωνία και να ανανεώσει τα δικαστικά όργανα.

«Μια πτώση 0,18 μονάδων στην αποτίμηση της Ισπανίας ήταν αρκετή για να απομακρυνθεί η Ισπανία από την ομάδα των χωρών με πλήρη δημοκρατία», αναφέρει η βρετανική έκθεση, η οποία συνεχίζει: «Η πτώση της Ισπανίας οφείλεται κυρίως σε χειρότερη εκτίμηση για την δικαστική της ανεξαρτησία, λόγω πολιτικών διχασμών σχετικά με τον διορισμό νέων δικαστών του Γενικού Δικαστικού Συμβουλίου (CGPJ)».

Η Ισπανία εμφανίζεται στην 24η θέση στην κατάταξη της δημοσίευσης με βαθμολογία 7,94 πίσω από το Ισραήλ και την Γαλλία και μπροστά από τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νορβηγία έρχεται πρώτη στην κατάταξη με βαθμολογία 9,75 ενώ το Αφγανιστάν τελευταίο με βαθμολογία 0,32.

Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που οδήγησε στον θεσμικό αποκλεισμό. «Το διοικητικό όργανο των δικαστών ασκεί καθήκοντα από το 2018 και δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον διορισμό νέων δικαστών, κάτι για το οποίο απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Βουλής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com