Θεατρικό Εργαστήριο με την Roberta Carreri στην Αθήνα – Τεχνοχώρος Φάμπρικα

by Times Newsroom

Η Πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens φιλοξενεί τη σπουδαία ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Roberta Carreri για ένα τριήμερο θεατρικό σεμινάριο στην Αθήνα.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

20-22 Μαρτίου 2023

Dance of Intentions – Δείτε βίντεο από το εργαστήριο εδώ.

Το εργαστήρι Dance of Intentions με την Roberta Carreri χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στην σωματική εκπαίδευση του ηθοποιού, στην αφύπνιση της παρουσίας του. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην δουλειά με τη φωνή και αποτελείται από ασκήσεις που αφυπνίζουν την ηχηρότητα της φωνής και αναπτύσσουν την ικανότητα του ηθοποιού να παράγει φωνητικές δράσεις επί σκηνής.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μεταδώσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, την βάση της εκπαίδευσης ενός ηθοποιού, η οποία μπορεί να βοηθήσει νέους ηθοποιούς να ανακαλύψουν την σκηνική τους παρουσία, μέσα από την εξερεύνηση μίας επίσημης σκηνικής συμπεριφοράς. Παράλληλα το σεμινάριο απευθύνεται και σε πεπειραμένους ηθοποιούς, ώστε να τους προσφέρει έναν τρόπο να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από την αυτοματοποιημένη ερμηνεία τους και από τα προσωπικά τους κλισέ.

Το εργαστήρι θα εστιάσει στην αντίληψη της προσωπικής τους παρουσίας σε σχέση με τον χώρο και τους άλλους ηθοποιούς επί σκηνής και στο να βρίσκουν τρόπους να είναι παρόντες στη δράση τους, όντας ταυτόχρονα σε ετοιμότητα να αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Επιπλέον, θα εστιάσει στο πώς βρίσκει κανείς τον κεντρικό άξονα του σώματός του, στο πως να δουλεύει με τις εσωτερικές του εντάσεις και προθέσεις (intensions) και στο πως να πετύχει δυναμική ακινησία.

Ακόμη, θα οι συμμετέχοντες/ούσες θα εξερευνήσουν τις διαφορετικές ποιότητες ενέργειας του βλέμματος και θα μάθουν πως να αναγνωρίζουν τα διάφορα σημεία εκκίνησης της ώθησης, που οδηγούν το σώμα μας στον χώρο. Θα δουλέψουν με την δημιουργία σωματικών και φωνητικών δράσεων και το πώς να τις πραγματοποιούν με διαφορετικές ποιότητες.

Τέλος, το εργαστήρι θα εστιάσει στη διάσταση της φωνητικής εκπαίδευσης με ποικίλα σωματικά ηχεία και στην σχέση μεταξύ φωνητικών και σωματικών δράσεων.

Κάθε συμμετέχων/ουσα είναι απαραίτητο να γνωρίζει απέξω ένα κείμενο τουλάχιστον 20 γραμμών.

Roberta Carreri

Η Roberta Carreri είναι ηθοποιός, δασκάλα, συγγραφέας και παραγωγός. Γεννήθηκε το 1953 στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου αποφοίτησε από τη σχολή Σχεδιασμού Διαφήμισης και σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έγινε μέλος του Odin Teatret to 1974 κατά τη διάρκεια της παραμονής της ομάδας στο Καπρινίανο της Ιταλίας. Η Roberta Carreri έχει συμμετάσχει στο ISTA (International School of Theater Anthropology) από το ξεκίνημά της το 1980, ερχόμενη έτσι σε επαφή με ερμηνευτικές τεχνικές από την Ιαπωνία, την Ινδία, το Μπαλί και την Κίνα. Αυτό έχει επηρεάσει την δουλειά της ως ηθοποιό και δασκάλα. Από το 1980 ως το 1986 σπούδασε με αυθεντίες της Ιαπωνίας, όπως η Katsuko Azuma (χορεύτρια Nihon Buyo), η NatsuNakajima και ο Kazuo Ohno (χορευτές Butoh). Κάνει εργαστήρια για ηθοποιούς σε όλον τον κόσμο, και παρουσιάζει την επαγγελματική της αυτοβιογραφία στην παρουσίαση (work demonstration) «Traces in the Snow». Το 2009, σκηνοθέτησε την παράσταση Rumor (Φήμη), με την Cinzia Ciaramicoli για την θεατρική ομάδα Masakini Theatre Company (της Μαλαισίας). Η επαγγελματική της πορεία παρουσιάζεται στο βιβλίο The Actors Way, υπό την επιμέλεια του Erik Exe Christoffersen. Η Roberta Carreri έχει γράψει το δικό της βιβλίο, Tracce (εκδόθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Il Principe Costante, στο Milano και το 2020 στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις DIAN), στο οποίο αποκαλύπτει όψεις της θεατρικής της ζωής, σχετικά με την εκπαίδευσή της , τις παιδαγωγικές της μεθόδους, και την ιστορία της ως ηθοποιός του Odin Teatret. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως η New Theatre Quarterly, η Teatro e Storia, η Máscara, το The Open Page και η Performance Research.

Performances – Παραστάσεις: The Book of Dances, Come! And the Day will be Ours, Anabasis, The Million, Brecht’s Ashes, The Gospel According to Oxyrhincus, Judith, Kaosmos, Inside the Skeleton of the Whale, Ode to Progress, Mythos, Salt, Great Cities under the Moon, Andersen’s Dream, Don Giovanni all’Inferno, Ur-Hamlet, The Chronic Life.

Work Demonstrations – Παρουσιάσεις: Traces in the Snow, Whispering Winds, Dialogue between two Actors, Letter to the Wind.

Πληροφορίες ǀ Δηλώσεις Συμμετοχής

Τίτλος: Dance of Intentions

Εισηγητής: Roberta Carreri (Nordisk Teaterlaboratorium)

Ημερομηνίες & Ώρες διεξαγωγής: 20, 21, 22 Μαρτίου 2023, 11:00 – 16:00

Κόστη συμμετοχής:

– Early bird: 170 ευρώ (έως 20 Φεβρουαρίου 2023)

Φοιτητές, άνεργοι: 180 ευρώ

Κανονικό: 200 ευρώ

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλική

Δηλώσεις συμμετοχής μέσω email: researchtheater@gmail.com

Εισάγετε Θέμα: Dance of Intentions

Στοιχεία επικοινωνίας: Ονοματεπώνυμο, Τηλέφωνο, Email

Βιογραφικό

Για τις εκπτωτικές τιμές είναι απαραίτητη η αποστολή του ανάλογου αποδεικτικού εγγράφου (φοιτητική κάρτα, κάρτα ανεργίας)

Τηλέφωνο πληροφοριών: 6981871669 (Δευτέρα – Σάββατο: 13:00-18:00)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή