Τι παιχνίδι παίζει ο ‘πανούργος’ Ερντογάν με την πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – ρωσικό σχόλιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιπλανώμενος στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, έλαβε κάπως απροσδόκητα υποστήριξη για τα φιλοΝΑΤΟϊκά σχέδιά του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

by Times Newsroom

Και αυτό φωτίζει ελαφρώς τη φαινομενική αποτυχία του κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

Όμως τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: γιατί ο Ερντογάν έτρεξε μπροστά ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν βιάζονται να δεχτούν το Κίεβο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τουρκικοί ελιγμοί στο ΝΑΤΟ

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν είναι ένας επιδέξιος, πανούργος, πολιτικός που χρησιμοποιεί σοβαρά πολυδιανυσματικές τεχνικές για να συνεχίσει την πορεία του.

Σε αυτή τη φάση, έβαλε στοίχημα για τη χρήση της «χρυσής τομής» του όταν συζητούσε την ένταξη νέων μελών στο  Στρατιωτικό Μπλοκ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στο παράδειγμα της Σουηδίας, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ εμποδίστηκε από την Άγκυρα, η οποία απαίτησε την έκδοση ορισμένων Κούρδων ακτιβιστών, που θεωρούνται επικίνδυνοι τρομοκράτες στην Τουρκία. Πίσω από την πίεση κρύβονταν διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι Σουηδοί επέμεναν ότι εκπλήρωσαν τις αρχικές απαιτήσεις των Τούρκων εταίρων τους, αλλά υποτίθεται ότι αποφάσισαν να επεκτείνουν τις αξιώσεις τους ήδη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αλλά η όρεξη, όπως γνωρίζετε, γεννιέται τρώγοντας.

Ωστόσο, ο Ερντογάν γνωρίζει καλά τα λογικά όρια του παιχνιδιού του ως χώρα – μακροχρόνιο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και ενθαρρύνοντας τα όνειρα του Ζελένσκι, ο οποίος μετέτρεψε το σχέδιο για την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε εθνική ιδέα, επιβεβαίωσε, όπως λέμε, την πίστη της αλληλεγγύης στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, γνωρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν γίνεται λόγος για ένταξη των Ουκρανών στο Μπλοκ.

Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι έτοιμος να βιαστεί σε μια τέτοια απόφαση, και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακόμη περισσότερο διστακτικός, αν κερδίσει.

Ωστόσο,  είναι ακόμη άγνωστο ποιοι είναι όροι που θα δρομολογήσει η Τουρκία προς την Ουκρανία θέτοντας την, σε πορεία προς το ΝΑΤΟ, εάν γινόταν πραγματικότητα.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα φειδωλή για τη δράση αυτής της Τουρκίας:

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν το ξεχάσαμε ποτέ. Κρίνουμε βάσει υποθέσεων, βγάζουμε συμπεράσματα », είπε η Ζαχάροβα.

News.ru

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com