Τίρανα: Σύνοδος Κορυφής Διαδικασίας του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα για την 25η διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου.

by Times Newsroom

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα φιλοξενήσει σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα τους ηγέτες της περιοχής και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Καλή Γειτονία, Όλιβερ Βάρχελι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Διάσκεψη Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα για την 25η διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι γνωστό ότι στη θέση του θα έρθει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμιν.

Οι ηγέτες της περιοχής, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς , ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, οι πρωθυπουργοί της Βοσνίας και της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, , επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση.

Τη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της βαλκανικής περιοδείας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ο Ράμα επιβεβαίωσε και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Επισημαίνεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία του Βερολίνου

Η Διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο τη σύνδεση και την ενοποίηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διαδικασία του Βερολίνου χρησιμεύει ως πλατφόρμα για συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ επίσημων εκπροσώπων των λεγόμενων Έξι των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελείται από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης θεσμικά όργανα της ΕΕ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών στην περιοχή.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής θα διοργανωθεί στα Τίρανα στις 16 Οκτωβρίου 2023

Gazeta Shqiptare

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com