Bloomberg: Στο 4% ανεβαίνει ο πήχης για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Η συζήτηση για τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο συχνά

by Times Newsroom

Στο 4% θα φθάσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, μια εκτίμηση υψηλότερη κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής διευκόλυνσης στο 3,50% επί του παρόντος, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τόσο στη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, όσο και σε αυτή του Σεπτεμβρίου. Την αύξηση της ερχόμενης εβδομάδας εξάλλου την έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Για την αλλαγή αυτή της άποψης των οικονομολόγων, η αιτία είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού οι οποίες βαίνουν επιδεινούμενες. Ενώ οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εντούτοις ο ρυθμός της επιβράδυνσης είναι βραδύτερος από ότι αναμενόταν και μάλιστα πλέον εκτιμάται ότι το 2025 θα τρέξουν κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,1%, έναντι 2% (του στόχου της ΕΚΤ) των πρότερων εκτιμήσεων. 

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, η κοινή συναίνεση για το 2024 και 2025 στη δημοσκόπηση κλείνει προς ρυθμό 2,8% και 2,4% αντίστοιχα, επίσης υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπησής.

Οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο συχνά κι ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια ήπια ύφεση. Από την άλλη, στις τάξεις της ΕΚΤ επικρατεί μια διχογνωμία, καθώς τα γεράκια επιμένουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχισθούν και μετά το καλοκαίρι, με τα περιστέρια να υποστηρίζουν ότι τον Ιούλιο πρέπει να κλείσει ο πιο ταχύς κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων στην ιστορία της ΕΚΤ.

«Η νομισματική πολιτική έχει ήδη κάνει πολλά. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αν χρειασθεί», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας Μπόστιαν Βάσλε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όμως να υπάρχει συνεισφορά και από άλλες πολιτικές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν συζητούν το ενδεχόμενο για μια απότομη προσγείωση της οικονομίας (με τους επενδυτές επί τω πλείστον να συμφωνούν), αναμένοντας για μια ασθενική ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% από το β΄ τρίμηνο του 2023, ενώ διατηρούν τις εκτιμήσεις για ρυθμό 1% και 1,6% το 2024 και 2025 αντίστοιχα.

Παρά την αισιοδοξία για ανέβασμα της ταχύτητας της οικονομίας της Ευρωζώνης, δεν αναμένουν πριν από τον Απρίλιο του 2024 την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com