Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το Κίεβο εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένο από τη στάση της Άγκυρας - ειδικά στο ζήτημα των σιτηρών. Πρόσφατα είχε κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία πως πληρώνει τη Ρωσία για να αγοράσει κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι και είχε αναρατηθεί: «Άλλαξε ξαφνικά στρατόπεδο η Τουρκία;». 

by Times Newsroom

Τα τουρκικά drones Μπαϊρακτάρ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα των Ουκρανών έναντι των Ρώσων εισβολέων. Και αυτό ήταν κάτι που οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα σπεύσει να επισημάνουν. Τώρα όμως κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος προειδοποιεί πως η χώρα θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτική στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ Ντεμίρ,  πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας και στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τα σχόλιά του αποκαλύπτουν το πώς η Τουρκία παίζει ολοένα και περισσότερο διπλό παιχνίδι στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας» σχολιάζει η Wall Street Journal και προσθέτει πως «διαφοροποιείται σαφώς από άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι θα ανακόψουν την επέλαση της Ρωσίας στα νοτιανατολικά».

Η Τουρκία διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Μόσχα, υποδεχόμενη μάλιστα με ικανοποίηση Ρώσους ολιγάρχες και ρωσικό χρήμα που βρίσκονται υπό «διωγμό» από τη Δύση. Και ενώ φροντίζει να κρατάει ικανοποιημένο τον Πούτιν, προσπαθεί να αναλάβει και ρόλο ειρηνοποιού, αρχικά φιλοξενώντας στο έδαφος της τις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών (που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα) και τώρα επιχειρώντας να μεσολοβήσει στο σχέδιο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα φαντάζομαι που μπορεί να έχει επικοινωνία και με τα δύο μέρη και να τα καλέσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Πώς μπορείς λοιπόν να το κάνεις αυτό εάν στέλνεις δεκάδες χιλιάδες όπλα στη μία πλευρά;» τονίζει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Ντεμίρ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε και με τις δύο πλευρές, πρέπει να υπάρχει κάποιος κοντά και στις δύο πλευρές, κάποιος που να χτίζει εμπιστοσύνη» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά Bayraktar TB-2 drones πουλήθηκαν αρχικά στην Ουκρανία το 2019, ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμβαση για αποστολή και άλλων τον Φεβρουάριο του 2022. Αμερικανός αξιωματούχος είχε πρόσφατα αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παραδώσει κι άλλα drones στην Ουκρανία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το Κίεβο εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένο από τη στάση της Άγκυρας – ειδικά στο ζήτημα των σιτηρών. Πρόσφατα είχε κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία πως πληρώνει τη Ρωσία για να αγοράσει κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι και είχε αναρατηθεί: «Άλλαξε ξαφνικά στρατόπεδο η Τουρκία;».

naftemporiki.gr 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com