«Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου»

by Times Newsroom

Tιμητική έκθεση για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαινιάζει στις 20 Οκτωβρίου η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 54, Κολωνάκι).

Με τίτλο «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου» η έκθεση συγκεντρώνει σπάνιο υλικό από την καταλυτική επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του ’30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται περισσότερα από διακόσια εκθέματα, υλικό-χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Το έπος του άλλου» και το αποτύπωμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 (του «Πολέμου της Ανεξαρτησίας») στην τουρκική λογοτεχνία του Μεσοπολέμου. Την έκθεση επιμελούνται οι Ναταλία Βογκέικωφ, Νατάσα Λαιμού, Μαρία Γεωργοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com