Το ΝΑΤΟ «υποκλίθηκε» στον Ερντογάν με την Τουρκία να γίνεται «απαραίτητος παίκτης»

Η Άγκυρα είναι παραπάνω από ικανοποιημένη

by Times Newsroom

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μεγάλος νικητής της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς πήρε όσα ήθελε από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθιστώντας την Τουρκία ως «απαραίτητο παίκτη» της Δύσης.

Πραγματοποιώντας τρεις κρίσιμες συναντήσεις ο Τούρκος πρόεδρος διευθέτησε τα δυτικά ζητήματα της χώρας του και διασφάλισε εγγυήσεις, αλλά και ενισχύσεις από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία.

Η Deutsche Welle έγραψε ότι ο Ερντογάν είδε από κοντά τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρώτο να φέρεται πως είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Έπειτα, συναντήθηκε με την Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία συζήτησαν διμερή περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή ήταν η έβδομη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος συναντά την Ιταλίδα πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της εδώ και 21 μήνες, περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, με τον οποίον συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Ερντογάν τόνισε στον συνομιλητή του να μη χαθεί η ευκαιρία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αλλά αναφέρθηκε επίσης στη «νέα πνοή», όπως είπε, που αναμένεται να δώσει η Γερμανία στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκία στην ΕΕ, ένα θέμα που είναι αποφασισμένος να προωθήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Πώς εκτιμά η Άγκυρα την Σύνοδο

Γενικά η Άγκυρα εμφανίζεται ευχαριστημένη από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς η στόχευση της Συμμαχίας ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα της Τουρκίας.

Κατ αρχήν αποφασίστηκε η μεθεπόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026 να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και κατά δεύτερον να αυξηθεί η συμβολή και να ενισχυθεί η στρατηγική του ΝΑΤΟ ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βίκτορ Όρμπαν στην οικογενειακή φωτογραφία του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο του Βίλνιους ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον, κάτι που αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την Τουρκία. Στο πλαίσιο των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο οργανισμών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν κοινά έργα σύμφωνα με τη διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν μια απόφαση σύμφωνη με την άποψη της Τουρκίας ότι το ΝΑΤΟ είναι η μόνη ομπρέλα ασφαλείας.

Όσον αφορά τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα η Άγκυρα προωθεί ειρηνευτικές λύσεις ώστε ο φιλοκυβερνητικός τύπος να κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδα όπως «απαραίτητος παίκτης για την ειρήνη η Τουρκία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com