Το πασίγνωστο λαχανικό που ρίχνει το σάκχαρο και διατηρεί υγιή την καρδιά

Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό, γνωστό για τη δροσιστική του γεύση και την τραγανή του υφή. Ωστόσο, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

by Times Newsroom

Φίλια Μητρομάρα

 

Αποτελείται από περίπου 95% νερό. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τηνενυδάτωση του οργανισμού. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος, καθώς βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, στην αποβολή των τοξινών και στην ομαλή λειτουργία των οργάνων.

Δείτε ποιο είναι αυτό το λαχανικό.

Αγγούρι: Η διατροφική του αξία

Το αγγούρι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Επιπλέον, το αγγούρι περιέχει μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο.

Το αγγούρι δεν έχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Συγκεκριμένα, ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι (150 γραμμάρια) περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 15
  • Υδατάνθρακες: 3,6 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1,7 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0,5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 105 IU
  • Βιταμίνη C: 2,8 mg
  • Βιταμίνη Κ: 16,4 mcg
  • Νιασίνη: 0,1 mg
  • Φυλλικό οξύ: 7 mcg
  • Παντοθενικό οξύ: 0,3 mg
  • Ασβέστιο: 16 mg
  • Σίδηρος: 0,3 mg
  • Μαγνήσιο: 13 mg
  • Φώσφορο: 24 mg
  • Κάλιο: 147 mg
  • Νάτριο: 2 mg
  • Ψευδάργυρος: 0,2 mg
  • Σελήνιο: 0,3 mcg

Το αγγούρι κάνει καλό στην υγεία μας

Εκτός από την ενυδάτωση και την παροχή θρεπτικών συστατικών, το αγγούρι έχει επίσης συνδεθεί με μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

Υγεία της καρδιάς

Το αγγούρι είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ένω ταυτόχρονα είναι ένα λαχανικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτηΈρευνα δείχνει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά στα αγγούρια επιβραδύνουν την εξέλιξη του διαβήτη και μειώνουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο.

Υγεία του εγκεφάλου

Το αγγούρι περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των αγγείων του εγκεφάλου. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από βλάβες ενώ το κάλιο, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υγεία του δέρματος

Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερό, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση της απώλειας υγρασίας από το δέρμα. Η ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο λεία και απαλή.

Επίσης, η βιταμίνη C, βοηθά στη μείωση της παραγωγής μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τόνου του δέρματος και στην εξομάλυνση των κηλίδων.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι σημαντικές για την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

Υγεία των οστών

Τα αγγούρια περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη δέσμευση του ασβεστίου στα οστά, η βιταμίνη C, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο ενώ οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην πρόληψη της απώλειας οστού.

Τέλος, το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του ασβεστίου στο σώμα.

Υγεία του εντέρου

Το νερό στα αγγούρια βοηθά φυσικά την πέψη και το σώμα σας να διασπά τα τρόφιμα και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν κρατούν συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Το τουρσί αγγουριών μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έντερο σας. Μερικά τουρσιά έχουν προβιοτικές ιδιότητες. Όταν ζυμώνονται, περιέχουν καλά βακτήρια που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερό σας. Έτσι, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε τουρσί δεν είναι εξαιρετική για τα επίπεδα του νατρίου σας, ένα τουρσί που και που μπορεί να προσφέρει στην υγεία του εντέρου σας.

Ρύθμιση του βάρους

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Προσοχή!

Τα αγγούρια είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα αγγούρια. Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στα αγγούρια μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή.

ΠΗΓΗ: Oloygeia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com