Τραγωδία στη Βραζιλία: 91 νεκροί από τις κατολισθήσεις – «Δεν μπορώ να κοιμηθώ»

Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες, παντού συντρίμμια, ελλείψεις σε φάρμακα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

by Times Newsroom

Καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν τη Βραζιλία, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 91 άνθρωποι γύρω από τη Χεσίφι, στα βορειοδυτικά της χώρας.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ, δεν μπορώ να φάω, ο πόνος είναι πολύ δυνατός». Η Μαρία Λουσία ντα Σίλβα ζει στη Ζαρντίμ Μοντεβέρντε, μια από τις κοινότητες που επλήγησαν. Η 56χρονη νοικοκυρά βγήκε έγκαιρα από το σπίτι της για να μην καταπλακωθεί από τη λάσπη, όμως οι γείτονές της δεν ήταν εξίσου τυχεροί: 11 μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους, το 12ο αγνοείται ακόμ

«Θλίβομαι πάρα πολύ, ήταν σαν οικογένεια για μένα. Ζω εδώ σαράντα χρόνια, τους περισσότερους τους είδα να μεγαλώνουν. Τα 11 πτώματα που βρέθηκαν κηδεύτηκαν (χθες) το απόγευμα, αλλά ψάχνουν ακόμα την ανιψιά της φίλης μου. Είναι 32 χρονών, στην ηλικία της κόρης μου. Δεν μπορώ να λέω τίποτα πια, αλλιώς με πιάνουν κλάματα», συνεχίζει.

Ψάχνουν 20 αγνοούμενους

Στη Ζαρντίμ Μοντεβέρντε, φτωχή συνοικία στην πλαγιά λόφου στα όρια της Χεσίφι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Περναμπούκο και στη Ζαμποατάου ντος Γκουαραράπες, δεκάδες πυροσβέστες συνέχιζαν χθες, παρά την έντονη βροχόπτωση, τις έρευνες για τον εντοπισμό περίπου 20 αγνοουμένων.

Στην κορυφή του λόφου μερικά σπίτια έστεκαν ακόμα όρθια, όμως σε απόσταση μερικών μέτρων, διέκρινε κανείς πραγματικό βάραθρο, σχεδόν κάθετο, εκεί όπου κατολίσθηση λάσπης παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.

Πιο πέρα υψώνονται μάζες συντριμμιών, κομματιασμένων τούβλων, ρούχων, παιδικών παιγνιδιών, άλλων ατομικών ειδών θυμάτων.

«Σαν τσουνάμι»

Ο 60χρονος Μάριου Γκουανταλούπε, συνταξιούχος, μόλις γλίτωσε. Η κατολίσθηση «παραλίγο να χτυπήσει το σπίτι μου. Τα είδα όλα, τους ξέρω όλους όσοι είναι νεκροί. Αρχικά είδα ένα κομμάτι γης να υποχωρεί, μετά ήταν σαν να χτύπησε τσουνάμι. Η λάσπη τα κατέστρεψε όλα» λέει.

Στο σπίτι του, που σώθηκε ως εκ θαύματος, αποθηκεύονται τώρα τρόφιμα για τους πληγέντες. «Δεν μπορείς να το πεις προαναγγελθείσα τραγωδία. Ζω εδώ πέρα σαράντα χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο πράγμα», δηλώνει.

«Είναι σίγουρα φαινόμενο που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι δεν έχω ξαναδεί ποτέ να πέφτει τόση πολλή βροχή σε τόσο λίγο χρόνο», συνεχίζει, εκφράζοντας την ανησυχία του πως θα επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες. «Αυτή είναι προειδοποίηση για τον ερχόμενο χειμώνα» του νότιου ημισφαιρίου, εκτιμά.

Μετεωρολόγοι συνδέουν τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Περναμπούκο με το φαινόμενο που αποκαλούν «ανατολικά κύματα», συνηθισμένο αυτή την περίοδο της χρονιάς, με βαρυφορτωμένα σύννεφα να μετακινούνται από την αφρικανική ήπειρο προς τις βραζιλιάνικες ακτές αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Μέσα σε μερικές ώρες, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στην πολιτεία έπεσε ποσότητα νερού ίση με το 70% των κατακρημνίσεων που συνήθως καταγράφονται ολόκληρο τον Μάιο. Μολονότι κανένας δεν περίμενε την τραγωδία, ορισμένοι κάτοικοι φέρνουν τις αρχές προ των ευθυνών τους.

«Πολύς κόσμος εδώ τα έχασε όλα. Όχι μόνο το σπίτι του, τη ζωή του. Χρειαζόμαστε φάρμακα, τρόφιμα», λέει ο 34xronow Ζαΐλσον Γκόμες ντε Σόουζα, οικοδόμος. «Η Ζαρντίμ Μοντεβέρντε καλεί σε βοήθεια. Δεν μπορείς να έρχεσαι εδώ μόνο για να κάνεις προεκλογική εκστρατεία», ξεσπά.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή