«Τρέμει» από τους σεισμούς το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης που βρίσκεται στη Νάπολη

Οι φόβοι των Αρχών - Σκέφτονται ακόμα και την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων

by Times Newsroom

Εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο έκρηξης σε μια εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή κοντά στη Νάπολη, αφού η περιοχή χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 40 ετών. Η σεισμική δραστηριότητα στο Campi Flegrei, έναν αστερισμό αρχαίων ηφαιστειακών κρατήρων, έχει ενταθεί τον περασμένο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με περισσότερα από 80 γεγονότα να σημειώνονται τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το μεγαλύτερο σεισμό 4,2 Ρίχτερ.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το ηφαίστειο Campi Flegrei κοντά στη Νάπολη. Τα νέα μέτρα, περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επανειλημμένων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Campi Flegrei (Φλεγραϊκά Πεδία) βρίσκεται στα δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτο από πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Pozzuoli, Agnano και Bacoli, που έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων. Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ. Έχει χτυπηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μόνο τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 4,0 Ρίχτερ τη Δευτέρα και 4,2 της περασμένης εβδομάδας – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανότατα συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσειισμός, όταν η γη ανεβαίνει ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο, που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει επί του παρόντος κατά 1,5 εκατοστό (0,59 ίντσες) το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια, μεταδίδει ο Guardian.

Το υπουργικό συμβούλιο σκοπεύει να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσαν να επέμβουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσουν μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού, είπε ο Μουσουμέτσι. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης από σήμερα Παρασκευή για να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που ο Campi Flegrei υπέστη παρόμοια έκρηξη σεισμών ήταν τη δεκαετία του 1980. Με την ευκαιρία αυτή, 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Pozzuoli. Η τελευταία σημαντική έκρηξη ήταν το 1538. Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις της έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Το μάγμα από εκείνη την έκρηξη βρέθηκε στη Γροιλανδία, 2.800 μίλια (4.500 χιλιόμετρα) μακριά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com