Βαλκανατολία: Η άγνωστη ήπειρος που ένωνε Ευρώπη, Αφρική και Ασία

Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από περίπου 40 εκατ. έτη η Ευρώπη και η Ασία ήταν χωρισμένες. Εκείνη τη χρονική περίοδο έκανε την εμφάνιση της μια εποχή παγετώνων δημιουργώντας μια παγωμένη γέφυρα που ένωσε την Ευρώπη στην περιοχή των Βαλκανίων με την Ασία αλλά και την Αφρική.

by Times Newsroom

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες επιτρέπουν ανάμεσα τον εντοπισμό και ανάλυση νέων στοιχείων για την γεωλογική ιστορία της Γης. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί μια σειρά από μελέτες που παρουσιάζουν άγνωστες μέχρι σήμερα ηπείρους που είχαν σχηματιστεί στον πλανήτη ή περιοχές στεριάς που ένωναν μεταξύ τους περιοχές που σήμερα χωρίζονται από την θάλασσα. Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάζει στην επιθεώρηση «Earth Science Review» διεθνής ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS).

Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από περίπου 40 εκατ. έτη η Ευρώπη και η Ασία ήταν χωρισμένες. Εκείνη τη χρονική περίοδο έκανε την εμφάνιση της μια εποχή παγετώνων δημιουργώντας μια παγωμένη γέφυρα που ένωσε την Ευρώπη στην περιοχή των Βαλκανίων με την Ασία αλλά και την Αφρική. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την ήπειρο «Βαλκανατολία» και όπως υποστηρίζουν η ύπαρξη της ένωσε τα ανεξάρτητα μέχρι τότε οικοσυστήματα των δύο ήπείρων. Σε Ευρώπη και Ασία ζούσαν διάφορα ενδημικά είδη ζώων και σύμφωνα με τους ερευνητές η ύπαρξη της Βαλκανατολίας επέτρεψε σε πολλά είδη ζώων να μετακινηθούν από την Ασία προς την Ευρώπη.

Η ύπαρξη της άγνωστης ηπείρου συμπληρώνει ένα κενό στην εξέλιξη της πανίδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έχει διαπιστωθεί ότι πριν από περίπου 34 εκατ. έτη πολλά ευρωπαϊκά είδη ζώων κυρίως θηλαστικά εξαφανίστηκαν ενώ είχαν ήδη μεταναστεύσει πολλά ασιατικά είδη ζώων σε ένα γεγονός που έχει λάβει την ονομασία Μεγάλη Πανιδική Εντομή ή αλλιώς «Grande Coupure. Όπως φαίνεται η Βαλκανατολία αποτέλεσε την… κερκόπορτα για τα ζώα της Ασίας για να εισβάλουν στην Ευρώπη. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η εποχή παγετώνων που δημιούργησε την Βαλκανατολία είναι πιθανότατα αυτή που μετέτρεψε την Ανταρκτική στην παγωμένη ήπειρο που γνωρίζουμε σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή