Ζελένσκι: «Διφορούμενη» η θέση της Κίνας για τη ρωσική εισβολή

«Ένα τηλεφώνημα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα ήταν δύσκολο σήμερα»

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε να ανανεώσει τις σχέσεις του με την Κίνα, της οποίας τη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή χαρακτήρισε «διφορούμενη».

«Θα ήθελα να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην Ouest-France, προσθέτοντας ότι ένα τηλεφώνημα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «θα ήταν δύσκολο σήμερα».

Ο Zελένσκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας πριν από επτά μήνες «υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας με το Πεκίνο και είχαμε μεγάλη οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Τα σχόλια έγιναν μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με τον Ουκρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επαναλάβουν τις συνομιλίες και να αποκλιμακώσουν τους πυρηνικούς κινδύνους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει “περιθώριο για δοκιμές και λάθη” όσον αφορά την ασφάλεια των ατομικών εγκαταστάσεων.

«Η Κίνα ήταν πάντα προσηλωμένη στην επιδίωξη της ειρήνης και στην προώθηση των συνομιλιών. Ποτέ δεν έμεινε άπραγη, ούτε έριξε λάδι στη φωτιά, ούτε θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποκτήσει ιδιοτελή συμφέροντα», δήλωσε ο Γουάνγκ στον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Ένας άλλος Κινέζος αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Βανγκ Βενμπίν, απέφυγε αυτή την εβδομάδα μια ερώτηση σχετικά με τη νομιμότητα των ρωσικών “δημοψηφισμάτων” που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Αντ’ αυτού επανέλαβε την έκκληση της Κίνας προς ΅«όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης».

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Μπορέλ,  μίλησε επίσης με τον Wang Yi για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Μπορέλ “επανέλαβε τις προσδοκίες της Ευρώπης ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο”.

Ο κινέζος Γουάνγκ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σάββατο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή