Ζελένσκι: Η Ρωσία θα πρέπει να «μιλήσει» με την Ουκρανία «αργά ή γρήγορα»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

by Times Newsroom

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε τη Δύση ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

Η Ρωσία θα πρέπει να «μιλήσει» με την Ουκρανία «αργά ή γρήγορα», για να τερματιστούν οι μάχες, εκτίμησε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα.

«Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

«Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου –έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

Σε προηγούμενο μήνυμά του ο Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη Δύση, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με τη Ρωσία τη λήξη του πολέμου ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Τους ρωτάω, ”είστε μαζί μας”; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία [του ΝΑΤΟ]. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.

Δείτε το βίντεο:

Ρωσικές «ομάδες δολιοφθορέων» στο Κίεβο

Ο Oυκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com