Αγαπημένη Συρία: μόνο ένας σεισμός σου έλειπε!

Υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, και τώρα είναι θύματα της στάχτης, των θραυσμάτων, ξανά ενός σπιτιού, που αυτή τη φορά καταστράφηκε από ένα φυσικό γεγονός

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο ο σεισμός  έλειπε της Συρίας για να “πεθάνει” για δεύτερη φορά… Υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, και τώρα είναι θύματα της στάχτης, των θραυσμάτων, ξανά ενός σπιτιού, που αυτή τη φορά καταστράφηκε από ένα φυσικό γεγονός. Μοιάζει με την “οργή ενός Θεού” που δεν σταματά ποτέ να πλήττει αυτή τη χώρα, κάποτε σπουδαία στον Πολιτισμό. Αλλά στις 6 Φεβρουαρίου 2023, μετά τους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, σαν να μην υπάρχει τίποτα ανθρώπινο.

Πράγματι, εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει τίποτα ανθρώπινο στη Συρία. Οι τοίχοι του σπιτιού που τρίζουν, οι σκάλες που καταρρέουν και τα μπαλκόνια μοιάζουν με εικόνα δεκάδες χιλιάδες φορές. Αυτή τη φορά λείπει μόνο ο βρυχηθμός που προηγείται του χτυπήματος μιας βόμβας  που έπεσε σε μια πόλη. Αυτός ο θαμπός ήχος δεν υπάρχει και επομένως λείπει ακόμη και η ηχητική προειδοποίηση που σου δίνει ένας πύραυλος πριν σου αφαιρέσει την ζωή.

Είναι παράλογο να βλέπεις ξανά και ξανά σώματα σφηνωμένα ανάμεσα στα μεταλλικά δοκάρια με τα οποία χτίστηκε ένα σπίτι. Γιατί το σπίτι, μπέιτ (beyt)  στα αραβικά, έχει έναν ευρύτερο ορισμό που ξεπερνά την απλή έννοια του φυσικού, υλικού τόπου. Ενσωματώνει την έννοια της οικογένειας. Σήμερα, όπως τα τελευταία 12 χρόνια που ο πόλεμος κατέστρεψε μια χώρα, στην οποία υπήρχαν όλων των ειδών οι καταστάσεις: ψεύτικοι ήρωες, ψέματα, αληθινοί ήρωες και αρκετά θύματα για να γεμίσουν ατελείωτα νεκροταφεία… ο θάνατος καταφθάνει για όλους αδιακρίτως. Δεν κοιτάζει κανέναν στα μούτρα και επαναλαμβάνει τη μονοτονία ενός δράματος που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες μέρες.

Προσωρινός απολογισμός των νεκρών (07.02.23) στην Συρία

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης σε : Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.
Σε πάνω από 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα “Λευκά Κράνη”, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Αγαπημένη Συρία, Φτωχοί Σύριοι, εγκαταλειμμένοι από όλους μας…

Οι κάτοικοι αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες στα σύνορα με την Τουρκία. Φωτογραφία: Omar Haj Kadour/AFP/Getty Images

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή