«Δεν θα επιτρέψουμε στο Δήμο Χανίων την βεβήλωση της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη»

Με αφορμή τη δημιουργία ψηφιακού Μουσείου του πατρικού του στο Γαλατά

by ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
  • Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Κάτι που όφειλε να κάνει η ελληνική πολιτεία για τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο συνθέτη, που στις παρτιτούρες του έφερε την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και ο οποίος προσέφερε στο Δήμο Χανίων το πατρικό του στον Γαλατά, με σκοπό να μετατραπεί σε ψηφιακό μουσείο και χώρο μελέτης για το έργο του, το οποίο διακλαδίζεται σε πολλά μέρη και εκτείνεται σε πολλούς τομείς, θέλει να κάνει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Οι αρμόδιοι φορείς έμειναν στα λόγια και ο Δήμος Χανίων, που δεν κατάφερε τίποτα, στράφηκε στους Κρητικούς επιχειρηματίες για να λύσει το θέμα.

Με πρόταση δωρεάς για τη μετατροπή του σπιτιού του Μίκη στον Γαλατά σε μουσείο ανταποκρίθηκε ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης.

Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε ξεσήκωσε την μήνι του προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου και εκτελεστή της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργου Αγοραστάκη, ο οποίος προχώρησε σε ανακοίνωση, ζητώντας την ενεργοποίηση των θεσμικών φορέων, προκειμένου να προχωρήσει η ιδέα της δημιουργίας «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης». Ένα Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα στην Κρήτη, ένας φάρος Πολιτισμού της Ελλάδας με παγκόσμια ακτινοβολία.

Το θέμα επρόκειτο να έλθει προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει ενημέρωση ο “Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”.

Όπως διέρρευσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αγοραστάκης ενημερώθηκε από δημοτικό σύμβουλο μια ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ωστόσο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων αναβλήθηκε η συνεδρίαση, προκειμένου να ενημερωθεί το Δ.Σ. του “Παγκρήτιου Συλλόγου” αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ο Μίκης είχε δώσει σαφείς οδηγίες στον Σύλλογο Φίλων και τον πρόεδρό του και δεν θα επιθυμούσε να συνδεθεί το όνομά του με επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη μεγάλη τιμή που έκανε ο Μίκης στα Χανιά και αναζητούν δωρεές για ποσά που είναι μικρότερα ακόμα και από τα έξοδα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου», δήλωσε έξαλλος ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας.

Οργισμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά» Σεραφείμ Ρίζος, που τα είπε έξω από τα δόντια:

«Αποτελεί πρόκληση μεγαλοεφοπλιστές και μέτοχοι εταιρειών ενέργειας, που θησαυρίζουν από τους ενεργειακούς πολέμους και τις εξωφρενικές αυξήσεις των τιμών, να προσπαθούν να πλασαριστούν ως μαικήνες και ευεργέτες του τόπου, χρησιμοποιώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη που είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες των εργαζομένων, της φτωχολογιάς και της Αριστεράς

Η ανακοίνωση του κ. Αγοραστάκη έγινε εις απάντηση και των ενεργειών του Δήμου Χανίων για το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων με την εντολή και την ηθική δέσμευση, «το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη να μείνει καθαρό».

Έχοντας την εντολή από το Μίκη Θεοδωράκη -ο υπογράφων Γιώργος Αγοραστάκης μετά της κας Ρένας Παρμενίδου- και το αποκλειστικό και μόνο δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά του (σύμφωνα με την διαθήκη του), κίνησε την διαδικασία για την δημιουργία «Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη όπου και βρίσκεται η αιώνια κατοικία του.

«Ένα χρόνο μετά το θάνατό του και ακολουθώντας τις οδηγίες του» σημειώνει «πήρα την πρωτοβουλία για την σύσταση του Ιδρύματος και απευθύνθηκα στους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας, προτείνοντάς τους τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιδρύματος και ζητώντας τους να συναποτελέσουν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την δημιουργία του.»

Για τον μεγάλο δημιουργό, πολιτικό και συγγραφέα ο Γιώργος Αγοραστάκης καταθέτει στο ίδιο κείμενο:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τύχει εν ζωή της καθολικής αναγνώρισης των Ελλήνων ως ο αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και ο κορυφαίος του νεοελληνικού πολιτισμού. Την θέση αυτή κατέκτησε με το έργο και την δράση του. Μαζί, έχει τύχει και της διεθνούς αναγνώρισης και επιβράβευσης. Υπήρξε ο πρεσβευτής του Ελληνικού Πολιτισμού και ο επιφανέστερος όλων των Ελλήνων σ’ όλο τον κόσμο. Εξ αυτών συνάγεται ότι ένα πνευματικό Ίδρυμα με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα και διεθνή εμβέλεια.»

Η πρόταση δε που διετύπωσε προς όλους τους θεσμικούς φορείς έχει ως εξής:

«…το Ίδρυμα πρέπει να είναι Κοινωφελές και να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Να διέπεται από την σχετική με τα κοινωφελή Ιδρύματα νομοθεσία. Να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να συνταυτίζεται με την κρατική διοίκηση ή άλλους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις. Να είναι ακαδημαϊκού επιπέδου και να βρίσκεται σε στενή σχέση και σύνδεση με τα ΑΕΙ στην Κρήτη. Την κύρια ευθύνη για την συγκρότηση και λειτουργία του Ιδρύματος πρέπει να αναλάβει συνολικά η Κρήτη δια των φορέων της και κυρίως οι φορείς Αυτοδιοίκησης και τα ΑΕΙ, με την ενεργό συνδρομή της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων. Η διοίκησή του να απαρτίζεται από εκπροσώπους των θεσμικών Οργάνων των αναφερόμενων Δημόσιων Φορέων.»

Για τους σκοπούς του ιδρύματος έχει να πει:

Πρέπει «να αφορούν την μελέτη, έρευνα, εκπαίδευση και διάδοση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη και του Ελληνικού όπως και του Κρητικού πολιτισμού ευρύτερα.»

Ως προς την διαδικασία ίδρυσης «προκρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” που βρίσκεται στα Χανιά.»

«Στο ίδρυμα -από την αρχή- πρέπει να διατεθούν τα αναγκαία ακίνητα» εξηγεί, όπως «οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια, από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων πρότεινα συγκεκριμένα τη μεταβίβαση στο Ίδρυμα κατά κυριότητα του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, -το οποίο χρηματοδότησε ο ίδιος με τις οικονομίες του- και σε ολοκληρωμένη μορφή, με αποφάσεις χαρακτηρισμού και απαλλοτριώσεων από το Υπ. Πολιτισμού, με τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προσπέλασης στο οδικό δίκτυο, αναστήλωσης ερειπωμένων κτισμάτων και με την χρηματοδότηση της εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης εις το ακέραιο και σύμφωνα με την νομοθεσία. Μουσειολογική μελέτη την οποία χρηματοδότησε και ενέκρινε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και την οποία έχομε παραδώσει στο Δήμο Χανίων από το 2014.»

«Με την συγκρότηση του Ιδρύματος θα κληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά στο Ίδρυμα και στους σκοπούς του, σύμφωνα με του κανόνες που θα ορίζονται στο καταστατικό και τον οργανισμό του, όπως γίνεται με όλα τα Ιδρύματα της χώρας

Για όλα τα παραπάνω απευθύνθηκε συγκεκριμένα τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2022, στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Βασίλη Διγαλάκη, σε βουλευτές Κρήτης από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, (αντιπροσωπευτικά από όλους τους νομούς), στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, στο Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. Κρήτης: του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Κοντάκη, του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκο Κατσαράκη, και του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλη Ζερβάκη. Επίσης στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστο Πραματευτάκη και τον Γενικό Διευθυντή του «Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νίκο Παπαδάκη.

«Όλους τους ενημέρωσα» αναφέρει « γραπτά και προφορικά και διαπίστωσα την θετική τους ανταπόκριση για το θέμα. Ζήτησα την σύσταση Επιτροπής Πρωτοβουλίας με την συμμετοχή των αναφερόμενων και την σύγκλισή της εντός του μηνός Ιανουαρίου για να αποφασιστεί η περαιτέρω διαδικασία και αναμένω την ημερομηνία συνάντησης στο τέλος του μηνός, πρώτα από την Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να στείλω την πρόσκληση.»

Στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής δήλωσε:

«θα υποβάλω μια αναλυτικότερη εισήγηση για το προτεινόμενο Ίδρυμα υπό τη μορφή Λευκής Βίβλου, την οποία έχω έτοιμη (110 σελ.) από το Δεκέμβρη καταθέτοντάς την μάλιστα σε συμβολαιογράφο των Χανίων 30-12-2022. Την αναφερόμενη Λευκή Βίβλο προτίθεμαι να δώσω στην δημοσιότητα κατά την αναφερόμενη σύσκεψη.»

Εννοείται, ότι «όλα τα παραπάνω απηχούν τις θέσεις του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη για λογαριασμό του οποίου ενεργεί και «του οποίου καταστατικός σκοπός από το 2005 ήταν η σύσταση του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά και ο οποίος αγωνίζεται εξακολουθητικά και επίμονα από τότε να γίνει μουσείο το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά.»

«Ήρθε η ώρα που οι φορείς της Κρήτης», καταλήγει ο κ. Αγοραστάκης, «θα πράξουν το χρέος τους απέναντι στο μεγάλο Έλληνα που δοξάζει στους αιώνες την Κρήτη. Ήρθε η ώρα που Ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης να πράξουν το χρέος τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν έμπρακτα ότι εννοούν αυτά τα οποία διακηρύττουν για το Μίκη Θεοδωράκη.»

Αλλά δεν είναι μόνον ο εντολοδόχος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αντέδρασε.

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Λέσχη Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Αθήνας “Άξιον Εστί” .

Το κείμενο υπογράφει ο Στέλιος Διαμαντής, βασικό στέλεχος της Λέσχης και όσοι θέλουν μπορούν να το συνυπογράψουν και να προωθήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση stelios.d@yahoo.com.

«Μετά την άρνηση της Πολιτείας να εντάξει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την οικία/ μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων, η οποία ανήκει στον Δήμο Χανίων, με επίσημη πρότασή τους οι εφοπλιστές Βαγγέλης Μαρινάκης και Ξενοφών Κωνσταντινίδης προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο προσφέρθηκαν να αναλάβουν το κόστος του εξοπλισμού της οικίας/μουσείου.

Τo θέμα εισήχθη αιφνιδιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, και αποφασίστηκε η απόσυρση του, ώστε πρώτα να εκφράσει γνώμη ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, που έχει την ευθύνη για την ανάδειξη του έργου του μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του όπως και στην διαθήκη του δεν επιθυμούσε χρηματοδότηση και σύνδεση του ονόματός του με ιδιώτες επιχειρηματίες και δεν ήθελε επ’ ουδενί η οικία / μουσείο στον Γαλατά να έχει χορηγό κάποιο μέλος της οικονομικής ελίτ της χώρας. Άλλωστε, η διαθήκη του ορίζει ρητά ότι η όποια χρηματοδότηση επιθυμεί να γίνει από την Πολιτεία.

Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της οικίας/μουσείου για να λειτουργήσει ως ψηφιακό για το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Να σταματήσει ο Δήμαρχος τα πολιτικά του παιχνίδια σε βάρος του μουσείου και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει κανείς τα ανταλλάγματα που θα δώσει για αυτόν τον σκοπό.

Ζητούμε από τους εκτελεστές της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη Ρένα Παρμενίδου και Γιώργο Αγοραστάκη όπως και από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να μην επιτρέψουν στο Δήμο Χανίων αυτή τη βεβήλωση της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη.

Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας μαζί τους και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συνυπογράψουν την επιστολή αυτή διαμαρτυρίας η οποία θα κοινοποιηθεί στον Δήμο Χανίων και στον τοπικό τύπο.»

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stelios.d@yahoo.com

ΤΗΛ-6932611102

The following two tabs change content below.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου οραματιστή και αγωνιστή του αγροτικού ζητήματος. Ο αγώνας αυτού του θρύλου κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, εθνικής και κοινωνικής, που υπερασπίστηκε μέχρι το βίαιο τέλος της ζωής του, θεωρώ ότι καταγράφηκε στον γενετικό μου κώδικα. Από παιδί ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και κυνήγησα το όνειρό μου… Όταν έδωσα εξετάσεις στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ των συστατικών επιστολών που έπρεπε να καταθέσω, ήταν και αυτή του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος και είχε σημειώσει: «Κύριε πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος να συστήσω εγκάρδια τη νέα συνάδελφο Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου. Που πρόκειται να γίνει τακτικός μέλος της Ενώσεώς μας, τίτλο που τον αξίζει!» Η επιστολή είναι κατατεθειμένη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Στα χέρια μου έχω αντίγραφο με την σφραγίδα της Ένωσης. Αυτά τα λόγια του κυρ Αλέκου, μου έδωσαν φτερά να πετάξω… Σπούδασα δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις. Διδάχτηκα την αγγλική γλώσσα και τελευταία παίρνω μαθήματα Ιταλικής και γαλλικής. Ειδικεύτηκα στο Πολιτιστικό Ρεπορτάζ και έχω ένα πλούσιο αρχείο από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε από την εφημερίδα «Ημερησία» και συνεχίστηκε στα ημερήσια φύλλα «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» επί 8ετία, «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απόφαση», Όμιλος ΝΕΠ, Avec News.gr, «Real News», «Το χωνί», intownpost.com και τώρα στο timesnews. Υπήρξα συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΑ 2 «Σκηνή και παρασκήνιο στο προσκήνιο» επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη για ένα 6μηνο. Στον περιοδικό Τύπο έχω εργαστεί στα έντυπα: «Γιώτινγκ και Θάλασσα», «Εικόνες», «Κόσμος», «Εύα,t», «7 Μέρες Tv», «Τηλεθεατής», ΚΑΙ» κ.α Επιμελήθηκα την έκδοση του βιβλίου «Συνθέτες της Έβδομης Τέχνης», και σε συνεργασία με τον Γιάννη Φλέσσα έγραψα την βιογραφία: «Γιάννης Πάριος αυτή είναι η ζωή μου» (Εκδόσεις Αιγόκερως). Έχω πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και πληροφορικής (KeyCERT NT Spesialist). Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και στο παρελθόν διετέλεσα και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η άσκησή μου στην κοινωνική δραστηριότητα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του ενεργού πολίτη τα τελευταία χρόνια έγινε με τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Γηράσκω αεί διδασκόμενη. Πήρα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης στο μάθημα «Η μακρά ελληνιστική εποχή: ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με διδάσκοντα τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας ιστορίας στο Institute for Advanced Study, Princeton. Οσονούπω θα έχω και τη βεβαίωση για την παρακολούθηση του μαθήματος «Επανάσταση του 1821: «Τα δύσκολα Βήματα ενός πεισματικού αγώνα» με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου. Και συνεχίζω με την παγκόσμια ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή