Ένα όμορφο Λεύκωμα του Πανεπιστημίου Πατρών 1964–2021

50+7 Χρόνια μετά: Προϊστορία, Ίδρυση, Ανάπτυξη, Προοπτική

by Νίκος Τσούλιας
  • Του Νίκου Τσούλια

Λιτός λόγος, αφήγηση μεστή, γεγονότα και πρόσωπα, δυσκολίες και ξέφωτα, στομώσεις και ξεπετάγματα είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Σήφης Μπουζάκης – εξέχων πανεπιστημιακός δάσκαλος – εξυφαίνει την ιστορική διαδρομή από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, του πιο καινοτομικού ελληνικού πανεπιστημίου.

Και εμπεριέχεται πολλή εκπαιδευτική πολιτική και πολύ επιστημονικό και ακαδημαϊκό φορτίο αλλά και σημαντικές ιδιαιτερότητες στο ταξίδι του πρώτου περιφερειακού πανεπιστημίου της χώρας μας. Ποια είναι λοιπόν τα ξεχωριστά στοιχεία του;

«Συλλαμβάνεται» από την πνοή μιας βαθιάς εκπαιδευτικής, δημοκρατικής μεταρρύθμισης το 1964 στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την Ένωση Κέντρου και με πρωθυπουργό, τον πολιτικό της παιδείας, Γεώργιο Παπανδρέου. Έχει, ως εκ τούτου, από τη γένεσή του, τον αέρα της παιδαγωγικής και επιστημονικής ελευθερίας.

Παρουσιάζεται με συνοπτικό μα και με αρκετά εύστοχο τρόπο το κοινωνικό, γεωγραφικό και πολιτικό συγκείμενο, το οποίο ούτως ή άλλως πάντα επηρεάζει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες επί διαφόρων θεμάτων από πρόσωπα, που συνέβαλλαν στην όλη δυναμική του πανεπιστημίου. Τίθενται οι νομοθετικές αλλαγές που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιο, ιστορικά στοιχεία της Πάτρας, μια μικρή ανασκόπηση της πορείας του πανεπιστημίου στη Δυτική Ευρώπη αλλά και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της Πάτρας.

Να πως παρουσιάζεται από τον συγγραφέα περιληπτικά το περιεχόμενο του λευκώματος, που συμπεριλαμβάνει και πλούσιο και καλαίσθητο φωτογραφικό υλικό. «Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται η πόλη των Πατρών και οι πολιτιστικοί θησαυροί της. Ακολουθούν, η προϊστορία μέχρι την ίδρυσή του, το 1964, η έναρξη λειτουργίας, το 1966, και στη συνέχεια η συνεχής διοικητική, ακαδημαϊκή και κτηριακή ανάπτυξη του πανεπιστημίου, με νέα Τμήματα, Σχολές και Ινστιτούτα. Σε ξεχωριστή ενότητα παρουσιάζονται οι βασικές Μονάδες του Ιδρύματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, το Επιστημονικό Πάρκο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα Μουσεία. Στο τέλος, σε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ συμπεριλαμβάνονται πίνακες που αφορούν στην ανθρωπογεωγραφία του πανεπιστημίου, το ακαδημαϊκό του προφίλ, τις διοικήσεις του, τις διεθνείς κατατάξεις κ.λπ».

Δυστυχώς τα πρώτα του στάδια στην εξέλιξή του, το πανεπιστήμιο Πατρών τα περνάει μέσα στη δικτατορία, με διοικητική στρατιωτική παρουσία. Ωστόσο, στη μεταπολίτευση θα κερδίσει το χαμένο έδαφος με άλματα προόδου. Αν και περνάει ένα σύντομο διάστημα από επιρροή γερμανοσπούδαστων καθηγητών, γρήγορα θα ακολουθήσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα με αναφορές σε αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει ουσιαστικά την πορεία του χωρίς βαρίδια του παρελθόντος και με πρόσημα: την έρευνα, την καινοτομία και την αριστεία, με ένα σύνολο πανεπιστημιακών καθηγητών, που ανοίγει όλο και πιο νέους ορίζοντες στην ανάπτυξή του.

Εδώ θα ιδρυθούν για πρώτη φορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας νέα τμήματα όπως: Βιολογίας, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Επικοινωνιών κλπ, ενώ θα έχουμε και δομή campus, πρωτοεμφανιζόμενης στη χώρα μας. Οι εκδόσεις του πανεπιστημίου είναι πολλές και σημαντικές και οι βιβλιοθήκες του πολλαπλά αναπτυγμένες. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων, που το ανεβάζουν πολύ ψηλά στις σχετικές διεθνείς αξιολογήσεις.

Τέτοιες εκδόσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάδειξη του τόσου σημαντικού έργου του πανεπιστημίου Πατρών – έργου που ενισχύει την ευθύνη για ακόμα πιο δημιουργικό μέλλον. Οι αναγνώστες του βιβλίου θα απολαύσουν το διάβασμα, γιατί η όλη γραφή του αλλά και η δομή του έχουν γίνει με έμφαση την ουσία του περιγραφόμενου θέματος και την καλαισθητική θεώρησή του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com