Γιαχία Σινουάρ: Αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Ισραήλ – Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ηγέτη της Χαμάς

Το 2004 Ισραηλινοί γιατροί του έσωσαν τη ζωή όταν του αφαίρεσαν ένα απόστημα δίπλα από τον εγκέφαλό του.

by Times Newsroom

Ως «μικρό Χίτλερ» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον εγκέφαλο της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, για τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν.

«Ο Σινουάρ δεν νοιάζεται για το λαό του, ενεργεί σαν μικρός Χίτλερ μέσα σε καταφύγιο», είπε την Κυριακή ο Νετανιάχου σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, απο την πλευρά του, πρόσθεσε: «Η Χαμάς δεν έχει όρια. Η ηγεσία της φέρει την ευθύνη. Θα φθάσουμε σε αυτή ΄την ηγεσία. Θα φθάσουμε στον Γιαχία Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε. Αν το κάνουν πριν από μας οι πολίτες της Γάζας, αυτό θα συντομεύσει τον πόλεμο».

Στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο 61χρονος Σινουάρ είναι γνωστός ως ο «Οσάμα μπιν Λάντεν των Παλαιστινίων».

Ο «χασάπης του Χαν Γιουνίς»

Ο Σινουάρ μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας και στις αρχές της δεκαετίες του 1980 εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως σύμβουλος του καθηλωμένου σε αναπηρικό αμαξίδιο ιδρυτή της Χαμάς, του σεϊχη Αχμέντ Γιασίν.

Γείτονάς του στο Χαν Γιουνίς ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, νυν στρατιωτικός ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ο Σινουάρ ανέλαβε τα ηνία της διαβόητης «Δύναμης Ματζντ», του μηχανισμού εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, που είχε ως αποστολή την εξόντωση συνεργατών των Ισραηλινών και με αυτό το ρόλο απέκτησε το προσωνύμιο «χασάπης του Χαν Γιουνίς».

Η φυλάκιση και η άνοδος στην ηγεσία της Χαμάς

Ο Σινουάρ πέρασε 21χρόνια φυλακισμένος μετά την καταδίκη του από ισραηλινό στρατοδικείο για τη δολοφονία 12 Παλαιστινίων υπόπτων συνεργατών του Ισραήλ. Εκεί αναδείχθηκε ως ο ηγέτης όλων των κρατούμενων της Χαμάς στις ισραηλινές φυλακές, ένα πόστο με επιρροή στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να μάθει εβραϊκά και να μελετήσει βιβλία για όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του Ισραήλ. «Μας έμαθε από κάτω μέχρι την κορυφή», δήλωσε τους FT ο Μίτσα Κόμπι της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Σιν Μπετ, ο οποίος ανέκρινε τον ηγέτη της Χαμάς.

Μέσα σε 15 χρόνια ο Σινουάρ μιλούσε άπταιστα εβραϊκά, ενώ κάλεσε την κοινή γνώμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία με τη Χαμάς. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διαθέτει 200 πυρηνικές κεφαλές και την πιο προηγμένη πολεμική αεροπορία στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε το Ισραήλ», είχε δηλώσει καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή

Ο Σινουάρ απελευθερώθηκε τελικά το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής άνω των χιλίων Παλαιστινίων κρατουμένων που άφησε ελεύθερους το Ισραήλ για να αποσπάσει από τη Χαμάς τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Έξι χρόνια αργότερα εξελέγη αρχηγός της Χαμάς για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγιε.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ισραήλ είχε πείσει την κοινή γνώμη ότι στόχος του ήταν να εδραιώσει την εξουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και όχι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους, εκτίμηση που οδήγησε τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών στην μεγαλύτερη αποτυχία τους.

«Εμπνέει τον φόβο»

Ο 61χρονος εξελίχθηκε σε μια σχεδόν μυθική προσωπικότητα για τους Παλαιστίνιους: «Πολλοί Παλαιστίνιοι αισθάνονται περήφανοι κι ο Σινουάρ είναι πολύ δημοφιλής στους δρόμους, αλλά οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι αντιλαμβάνονται ότι μας έστειλε πίσω στη Λίθινη Εποχή (λόγω των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και των συνεπειών της)», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ένας γνωστός Παλαιστίνιος ακτιβιστής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσοι γνωρίζουν τον Σινουάρ λένε ότι ανελίχθηκε στην ιεραρχία της Χαμάς καλλιεργώντας τη φήμη ενός αδίστακτου, βίαιου ατόμου με μεγάλη επιρροή ακόμη και στα ύπατα κλιμάκια της εξτρεμιστικής οργάνωσης. «Αλλιώς συμπεριφέρονται μόνοι τους κι αλλιώς όταν αυτός είναι παρών. Τον φοβούνται», λέει μια μη ισραηλινή πηγή που ασχολείται εδώ και χρόνια με τον Σινουάρ. «Ουδείς εξ’ αυτών του εναντιώθηκε πριν αποφασίσει αυτή τη βαρβαρότητα (της 7ης Οκτωβρίου). Ήταν η τέλεια στρατιωτική επιχείριση, αλλά οι συνέπειες θα είναι βιβλικές», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com