Γιάννης Πλαχούρης, Μοιρολόγι – αντιστροφή | εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

Πολύστιχο ποίημα σε μορφή ομοιοκατάληκτου 15σύλλαβου, ο ετοιμοθάνατος πα­τέ­ρας μοιρολο­γεί –λέγει δηλαδή τη μοίρα της ψυ­χής– στο παιδί του, ώστε εκείνο να κατανοήσει την κυκλική λειτουργία του χρόνου και να εγκατα­λείψει τη θλίψη

by Times Newsroom
      • Γιάννης Πλαχούρης
      • Μοιρολόγι – αντιστροφή
      • Σχέδια: Απόστολος Πλαχούρης
      • Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος
      • Σειρά: Ελληνική ποίηση 131
      • ISBN: 978-618-5644-07-9
      • Σχήμα: 12,5 x 17 εκ.
      • Σελίδες: 32, Τιμή: 6,00 €

Από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος κυκλοφορεί ένα πρωτότυπο «Μοιρολόγι» γραμμένο από τον Γιάννη Πλα­χούρη. Η συνηθισμένη κατεύθυνση των μοιρολογιών είναι ο καημός του ζω­ντανού για την απώ­λεια του α­γα­πη­μένου προσώπου. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται.

(…) Κοιτάς· το βλέμμα σου κραυγή στο βλέμμα μου καρφώνεις·/νεύεις, σιμώνω· τα μαλλιά φιλάς· παλμός απλώνεις/κι ως με τυλίγει γιασεμί το πατρικό σου χάδι/την ώρα που η Άτροπος βροντά ραβδιά, σημάδι / πως ξεδιαλέχτηκες να πας σορός με το κοπάδι, / αντιλογιάς ψιθύρισμα κόβεις στα δυο το βράδυ. / Μου λες: Φθινόπωρο η φυλλωσιά της λεύκας πέ­φτει./Γραμμές, χωρίς σταλιά νερό, φυτρώ­νουν σε καθρέφτη,/όπου στο χνώτο, σαν χαρτί, κονδυλοφόρα μνήμη / σκίτσα μάς γράφει στο γυαλί που ο καιρός τα σβήνει.(…)

Στο «Μοιρολόγι – αντιστροφή», πολύστιχο ποίημα φιλοτεχνημένο με σχέδια του ζωγράφου Απόστολου Πλα­χούρη και σε μορφή ομοιοκατάληκτου 15σύλλαβου, ο ετοιμοθάνατος πα­τέ­ρας μοιρολο­γεί –λέγει δηλαδή τη μοίρα της ψυ­χής– στο παιδί του, ώστε εκείνο να κατανοήσει την κυκλική λειτουργία του χρόνου και να εγκατα­λείψει τη θλίψη. Τοπαρηγορεί και του εξη­γεί το γιατί και με ποια σειρά πρέ­πει να εκτελέσει διάφορες ταφικές λειτουρ­γίες, ό­πως τις καθιέρωσε και τις ζητά αιώνες τώρα η ελληνική παράδοση. Πολλέςαπό αυτές τις εκδηλώ­σεις εμφανίζονται κοινές από την αρχαι­ότηταστον χριστιανισμό, σε άλλες θρησκείες και λαϊκές δοξασίες. Θυμί­ζουμε,στην Πολιτείατου Πλάτωνα, τη διήγηση του Σω­κράτη για τη με­ταθα­νάτια περιπλάνηση της ψυχής του Ήρου, την αντί­στοιχη Κόλαση του Δάντη, τις ανατολικές αφηγήσεις για τη μετενσάρκωση και το κάρμα.

Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, ρα­διόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 1973 μέχρι σήμερα ποίηση, μυθιστό­ρημα, παραμύθια, Καραγκιόζη, τις σατιρικές «Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου», κριτικές προσεγγίσεις. Με τον Δημοσθένη Κορδο­πάτη συνεξέδωσαν το ιδιότυπο, εκτός εμπορίου, περιοδικό «Κέντρων». Συνεργάτης, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιο­δικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Εξώπολις, Περίπλους, Intex κ.ά.) και ι­στοσελίδες (diastixo, fractal, news­times). Πέρασε και από τον συνδικαλισμό (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών). Συμμετείχε επίσης στις διοικήσεις διαφόρων πολιτιστικών φορέων (Αετοπούλειο, ΔΕΠΑ Χα­λανδρίου, Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Δήμου Νέας Ιωνίας).

Ο  Απόστολος Πλαχούρης γεννήθηκε το 1979 στο Μαρούσι. Αποφοίτησε (2004) από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, τμήμα Θεατρικών Σπουδών, και (2011) από το Δ΄ εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους. Παρακολούθησε για τρία χρόνια το Εργαστήριο Σκηνογραφίας της ΑΣΚΤ με καθηγήτριες τη Λίλη Πεζανού και τη Βασιλική Ψαρρού, μαθήματα ως resident στη σχολή Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon στη Γαλλία και performance με καθηγητή τον Δημοσθένη Αγραφιώτη. Έχει φιλοτεχνήσει κλασικά βιβλία και ποιητικές συλλογές για τις εκδόσεις Στιγμή του Αιμί­λιου Καλιακάτσου, Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος κ.ά.Από το 2006 εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος Θεατρι­κής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκ­θέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή