Γκουΐντο Ρένι (1575 – 1642), Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ…

...από τους σπουδαιότερους του 16ου αιώνα.

by Times Newsroom

Ο Γκουΐντο Ρένι (Guido Reni, 4 Νοεμβρίου 1575 – 18 Αυγούστου 1642) ήταν Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ, από τους σπουδαιότερους του 16ου αιώνα. Κυρίως γνωστός για τον κλασικό ιδεαλισμό των αποδόσεών του μυθολογικών και θρησκευτικών θεμάτων.

Μαθήτευσε για πρώτη φορά στον Φλαμανδό ζωγράφο Denis Calvaert σε ηλικία 10 ετών, ο Reni επηρεάστηκε αργότερα από τον μυθιστορηματικό νατουραλισμό των Carracci, μιας οικογένειας ζωγράφων της Μπολόνια. Το 1599 έγινε δεκτός στη συντεχνία των ζωγράφων και μετά το 1601 μοίρασε τον χρόνο του στα στούντιο στη Μπολόνια και τη Ρώμη. Όταν κέρδισε την προβολή, ο Ρένι πλαισιώθηκε με βοηθούς -όπως ο Τζιοβάνι Λανφράνκο, ο Φραντσέσκο Αλμπάνι και ο Αντόνιο Καράτσι- οι οποίοι γοητεύτηκαν από την ευγενή, αν και κάπως τυραννική προσωπικότητά του.

Στην πρώιμη σταδιοδρομία του ο Ρένι εκτέλεσε σημαντικές παραγγελίες για τον Πάπα Παύλο Ε’ και τον Σκιπιόνιο Καρδινάλιο Μποργκέζε, ζωγραφίζοντας πολυάριθμες τοιχογραφίες σε παρεκκλήσια για αυτούς και άλλους θαμώνες. Μεταξύ αυτών των έργων είναι η περίφημη τοιχογραφία «Aurora» (1613–14). Στους θρησκευτικούς και μυθολογικούς πίνακές του, ο Ρένι εξέλιξε ένα στυλ που μετριάζει την πληθωρικότητα και την πολυπλοκότητα του μπαρόκ με κλασική αυτοσυγκράτηση. Τέτοιες συνθέσεις όπως το «Atalanta and Hippomenes» (1625) δείχνουν την προτίμησή του για όμορφα τοποθετημένες φιγούρες που αντικατοπτρίζουν ιδανικά αντίκες. Στο τελευταίο μέρος της καριέρας του, ο Ρένι χρησιμοποίησε πιο ανοιχτούς τόνους, πιο απαλά χρώματα και εξαιρετικά ελεύθερη πινελιά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com