Η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα αναφέρονται κυρίως στις γυναίκες και όχι στους άνδρες συμμετέχοντες.

by Times Newsroom

Δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσει το άγχος, αλλά όταν πηγαίνουμε συνειδητά σε μια τεταμένη κατάσταση, μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες πριν από ένα αγχωτικό γεγονός για να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλά – να τι βρήκαν.

Μελετώντας την απόκριση στο στρες ανδρών και γυναικών

Δεν είναι μυστικό ότι το συναινετικό σωματικό άγγιγμα έχει πολλά οφέλη, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τρόπο με τον οποίο το άγγιγμα επηρεάζει το στρες; Αυτό προσπάθησε να ανακαλύψει η συγκεκριμένη έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 76 άτομα που βρίσκονταν σε συντροφικές σχέσεις προκειμένου να εξετάσουν πώς η αγκαλιά επηρεάζει τα επίπεδα στρες. Τους έδωσαν εντολή να κρατήσουν ένα χέρι βυθισμένο σε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό για τρία λεπτά, ενώ παράλληλα τους παρακολουθούσαν και κοιτούσαν σε μια κάμερα (μια αγχωτική εμπειρία, χωρίς αμφιβολία).

Αλλά πριν από αυτό, οι μισοί από τους συμμετέχοντες αγκάλιασαν τον σύντροφό τους και οι άλλοι μισοί όχι. Η ιδέα ήταν να δουν αν η αγκαλιά πριν από το στρεσογόνο γεγονός θα επηρέαζε την αντίδραση των συμμετεχόντων στο στρες, το οποίο οι ερευνητές μέτρησαν με βάση τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο, την αρτηριακή τους πίεση και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Πώς η αγκαλιά επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Βάσει των ευρημάτων, η αγκαλιά μπορεί, πράγματι, να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετριάσει κανείς τις εκρήξεις της κορτιζόλης πριν από ένα αγχωτικό γεγονός. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αγκάλιαζαν τους συντρόφους τους παρουσίασαν χαμηλότερη αντίδραση κορτιζόλης στο πείραμα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκάλιαζαν τους συντρόφους τους. (Η αρτηριακή πίεση και η συναισθηματική κατάσταση δεν φάνηκε να αλλάζουν με την αγκαλιά).

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στους άνδρες, με τους συγγραφείς της μελέτης να γράφουν: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στις γυναίκες, οι βραχυπρόθεσμες αγκαλιές πριν από στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις, όπως εξετάσεις ή αγχωτικές συνεντεύξεις, μπορούν να μειώσουν την απόκριση κορτιζόλης στην εν λόγω κατάσταση».

Επεκτείνοντας την έρευνα, οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν τώρα αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επαναληφθούν με πλατωνικούς φίλους, σε αντίθεση με τους ερωτικούς συντρόφους. Επισημαίνουν επίσης ότι θα άξιζε τον κόπο να εξετάσουν αν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνικοποίηση και την κοινωνική επαφή θα μπορούσε να μας κάνει ακόμη πιο αγχωμένους από ό,τι θα ήμασταν διαφορετικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετριάσετε το άγχος, από τον επαρκή ύπνο μέχρι τη λήψη ενός ηρεμιστικού συμπληρώματος και την τακτική άσκηση. Και σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα, η αγκαλιά μπορεί να αξίζει μια θέση στη λίστα.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/hug-to-reduce-stress-study

www.timesnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή