Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΝΗΣ
Στην ιστοσελίδα seismoi.gr υπάρχει άμεση ενημέρωση για στοιχεία σεισμών, ξεκινώντας από πολύ μικρά μεγέθη, σε ορισμένες περιοχές και κάτω από το 1R. Με βάση τον ενημερωμένο χάρτη της 4/2/2025 παρουσιάζουμε τα επίκεντρα των σεισμών στην ενεργό περιοχή όπου φαίνεται ο άξονας της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας που δείχνει τη διεύθυνση του ενεργού ρήγματος (μπλε στικτή γραμμή).
Πιο κάτω παρουσιάζουμε τον σεισμοτεκτονικό χάρτη Καπετανίδη – Κασάρα στον οποίο εντοπίζουμε με τον μπλε στικτό κύκλο την ενεργό περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Βλέπουμε ότι τα ενεργά ρήγματα έχουν διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και είναι συμβατά με τον άξονα που σημειώσαμε στην προηγούμενη εικόνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα αυτών των ρηγμάτων ευθύνεται και για τον καταστροφικό σεισμό του 1956 στην Αμοργό.
Για να έχουμε μια πιο άμεση σύγκριση μεταξύ σεισμοτεκτονικού χάρτη και σεισμών στην περιοχή επιχειρήσαμε μια πρόχειρη επικάλυψη των χαρτών.
Στη συνέχεια κάνουμε βοηθητικά μερικές ερωτήσεις στη τεχνητή νοημοσύνη GEMINI.
Ποιο ρήγμα προκάλεσε τον σεισμό της Αμοργού, μεγέθους 7,5 ρίχτερ, το 1956;
Ο σεισμός της Αμοργού το 1956 ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Έγινε στις 9 Ιουλίου του 1956 και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Αν και έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τον σεισμό, το ερώτημα για το ποιο ρήγμα προκάλεσε τον σεισμό αυτό, παρέμενε αναπάντητο για χρόνια. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, μετά από πολυετή έρευνα, εντόπισε το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, καθώς και τη μετακίνηση που έγινε στον υποθαλάσσιο πυθμένα.
Το ρήγμα αυτό βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού και έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα. Η έρευνα έδειξε ότι το ρήγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει και άλλους μεγάλους σεισμούς στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιοχή της Ελλάδας είναι σεισμογενής και οι σεισμοί είναι συχνοί. Οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού και να γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.
Ποια ήταν η σεισμική ακολουθία στο σεισμό της Αμοργού το 1956;
Ο σεισμός της Αμοργού το 1956 είχε μια πλούσια σεισμική ακολουθία που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.
Κύριος Σεισμός:
- Ο κύριος σεισμός είχε μέγεθος 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου 1956.
- Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Μετασεισμοί:
- Μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, μερικοί από τους οποίους ήταν αρκετά ισχυροί.
- Οι μετασεισμοί αυτοί συνεχίστηκαν για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας επιπλέον ζημιές και αναστάτωση.
Προσεισμοί:
- Πριν από τον κύριο σεισμό, είχαν σημειωθεί αρκετοί μικροί σεισμοί στην περιοχή, οι οποίοι θεωρούνται προσεισμοί.
- Οι προσεισμοί αυτοί δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να προκαλέσουν ζημιές, αλλά προειδοποίησαν για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Σημερινή Σεισμική Δραστηριότητα:
- Μέχρι και σήμερα, η περιοχή της Αμοργού εξακολουθεί να είναι σεισμογενής και κατά καιρούς σημειώνονται μικροί σεισμοί.
- Οι σεισμοί αυτοί υπενθυμίζουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη και ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι μετασεισμοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από σεισμούς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα μετασεισμών και να γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.
Πριν από τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, καταγράφεται άλλος μεγάλος σεισμός στην περιοχή, αποδιδόμενος στο ίδιο σύστημα ρηγμάτων με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ;
Πριν από τον σεισμό της Αμοργού το 1956, δεν καταγράφεται άλλος μεγάλος σεισμός στην περιοχή που να αποδίδεται στο ίδιο σύστημα ρηγμάτων με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Ωστόσο, η περιοχή της Ελλάδας είναι σεισμογενής και έχουν σημειωθεί κατά καιρούς μικρότεροι σεισμοί που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το ίδιο ρηγματικό σύστημα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σεισμολογία είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και οι γνώσεις μας για τα ρήγματα και τη σεισμική δραστηριότητα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Νέες έρευνες και μελέτες μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για τη σεισμική ιστορία της περιοχής και για τη σχέση μεταξύ των διαφόρων ρηγμάτων.
Παρόλο που δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός πριν το 1956 που να αποδίδεται στο ίδιο ρηγματικό σύστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν σεισμοί στο παρελθόν. Η έλλειψη καταγραφών δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουν συμβεί και άλλοι μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή πριν από το 1956.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού.
Το τσουνάμι από το σεισμό του 1956 στην Αμοργό ποιες περιοχές έπληξε;
Στις 9 Ιουλίου του 1956, στις 5:11 τα ξημερώματα, χτύπησε ο Εγκέλαδος με έναν πολύ ισχυρό και καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού, Ανύδρου και Ανάφης. Ο σεισμός αυτός θεωρείται ο ισχυρότερος στη Μεσόγειο τα τελευταία 200 χρόνια.
Δεκατρία λεπτά αργότερα, ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών κοντά στη Σαντορίνη, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αλλά και κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές.
Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό έπληξε τις ακτές από τη Φολέγανδρο μέχρι την Τουρκία, με τα θαλάσσια κύματα να φτάνουν σε ύψος ακόμα και 20 μέτρων στην Αμοργό.
Οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι συγκεκριμένες, αξιόπιστες και βασίζονται στα αρχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου που ξεκινούν από το 1950.
Να σημειώσουμε εδώ ότι θα είχαμε καλύτερες εικόνες αν χρησιμοποιούσαμε το πρόγραμμα που κατασκεύασε ο Βασίλης Νούτσης στα πλαίσια εργασιών που κάναμε για τον σεισμό της Ελασσόνας το 2021. Θεωρώ πάντως ότι για την ώρα αρκούν οι πληροφορίες αυτές.