Κίνα-Ρωσία: Ο Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται στην Μόσχα την «σταθερή υποστήριξη» του Πεκίνου στα «θεμελιώδη συμφέροντα»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα στο Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, που επισκέπτεται το Πεκίνο, τη «σταθερή υποστήριξη» της Κίνας στις υποθέσεις που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα».

by Times Newsroom

Πρώην αντίπαλοι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν εδώ και δέκα χρόνια τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις τους, μια τάση που επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο δηλώνει ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση αυτή. Ζητάει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία των κρατών, όμως ουδέποτε καταδίκασε δημόσια την εισβολή που διεξάγει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από το Φεβρουάριο 2022.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έφθασε τη Δευτέρα στην Κίνα. Χθες, Τρίτη, συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ στη Σανγκάη και στη συνέχεια μετέβη στην κινεζική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Λι Τσιάγνκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με τη Ρωσία τη σταθερή αμοιβαία υποστήριξη στα θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Αυτή η αόριστη διατύπωση χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων με ρώσους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους άλλων χωρών. Από κινεζικής πλευράς, συχνά αποτελεί αναφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επίσης «να ενισχυθεί ο συντονισμός στους πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, οι BRICS και η G20», σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

 «Χωρίς προηγούμενο» 

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Μισούστιν είχε χαιρετίσει νωρίτερα σήμερα ενώπιον του κινέζου ομολόγου του, του Λι Τσιάνγκ, τις διμερείς σχέσεις οι οποίες έχουν φθάσει «σ’ ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», όπως δήλωσε κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

«Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων της μιας χώρας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στη διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από την συλλογική Δύση», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με ανταλλαγές που έφθασαν το 2022 τα 190 δισεκ. δολάρια (176 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Ο Λι Τσιάνγκ υπογράμμισε χθες, Τρίτη, πως το ύψος των ανταλλαγών έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκ. δολάρια (64 δισεκ. ευρώ) τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς – καταγράφοντας ετήσια άνοδο άνω του 40%.

«Το εύρος των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να αυξάνεται. Τα μεγάλα στρατηγικά προγράμματα προχωρούν επίσης με σταθερό τρόπο», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν συνοδεύεται από υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους, κυρίως τον αρμόδιο για την Ενέργεια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.

 Πρόσκληση στον Πούτιν 

Η Κίνα έγινε πέρυσι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, επιτρέποντας στη Μόσχα, η οποία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, να μην δει να καταρρέουν οι εξαγωγές της αερίου.

Ο Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε χθες στο φόρουμ στη Σανγκάη πως οι ρωσικές παραδόσεις ενέργειας στην Κίνα θα αυξηθούν κατά 40% το 2023, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, χάρη στο οικονομικό και διπλωματικό βάρος της, η Κίνα έχει πλέον το πάνω χέρι στη διμερή σχέση της με τη Ρωσία, ενώ η ανισορροπία αυξάνεται στο βαθμό που η διεθνής απομόνωση της Μόσχας μεγαλώνει.

Οι ηγέτες των δύο χωρών «πλησίασαν περισσότερο ο ένας τον άλλο λόγω κοινών παραπόνων και ανησυχιών παρά λόγω κοινών στόχων», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράιαν Χας, μέλος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Brookings Institution.

«Είναι εκνευρισμένοι και αισθάνονται πως απειλούνται από τη δυτική ηγεσία στο σημερινό διεθνές σύστημα και εκτιμούν πως οι χώρες τους θα έπρεπε να γίνονται περισσότερο σεβαστές στα θέματα στα οποία διακυβεύονται συμφέροντά τους», προσθέτει.

Το Φεβρουάριο, η κινεζική κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο στο οποίο απηύθυνε έκκληση για «πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης και για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών – υπονοείται και της Ουκρανίας.

Στη διάρκεια συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στη Μόσχα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε προσκαλέσει τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή