Κλασσικά εικονογραφημένα: Γνωρίζοντας τη μεγάλη λογοτεχνία

Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα»-με το μικρό τους αδερφάκι «Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα»- είναι μία σειρά κόμικς που παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

by ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
  • ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις «Εκδόσεις Πεχλιβανίδη» και απετέλεσε για την πρώτη μεταπολεμική γενιά πύλη εισόδου εκατοντάδων παιδιών και εφήβων στην κλασική λογοτεχνία. Οι νέοι της γενιάς αυτής, έχοντας μόνον την εμπειρία της ασπρόμαυρης εφημερίδας των γονέων τους και τις λιγοστές εικόνες των σχολικών βιβλίων, είδαν να ανοίγεται μπροστά τους ένας εντυπωσιακός κόσμος χρωμάτων, στον οποίον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εικόνα διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία από το κείμενο. Άλλωστε, αυτή ήταν και η γενικότερη φιλοσοφία των κόμικς που κατάφερε, όχι μόνο να επιβιώσει μέχρι σήμερα στον κόσμο της κινούμενης εικόνας της οθόνης, αλλά και να διεκδικήσει ένα πολύ σεβαστό μερίδιο της σύγχρονης αγοράς εντύπων παγκοσμίως.

Η ιδέα είχε γεννηθεί 10 χρόνια πριν, το 1941, στην Αμερική, όπου η ανάλογη σειρά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Classics Illustrated». Η μεγάλη απήχηση στην Αμερικανική νεολαία ενθάρρυνε εκδότες σε πολλές χώρες να μεταφράσουν τα τεύχη αυτά και μάλιστα να πραγματοποιήσουν αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα τεύχη -τα οποία πλέον αποτελούν συλλεκτικό είδος- ήταν σχεδόν πιστή αντιγραφή της αμερικανικής έκδοσης ενώ τα κείμενα μετέφραζε συνήθως ο Βασίλης Ρώτας. Το κάθε τεύχος, εκτός από το κυρίως έργο, περιελάμβανε στη μέσα σελίδα του εμπροσθόφυλλου, στο κεντρικό σαλόνι και στις τελευταίες σελίδες την βιογραφία του συγγραφέα, βιογραφίες ιστορικών προσώπων, καλλιτεχνών και εφευρετών, υποθέσεις έργων όπερας, επετειακά και διδακτικά θέματα, αλλά και, κάποιες φορές, στήλες αναγνωστών.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, το 1953, οι «Εκδόσεις Πεχλιβανίδη» πήραν την πρωτοβουλία να εντάξουν στη σειρά τεύχη με θέματα από την μυθολογία και την ιστορία της Ελλάδος, σε σχέδιο του Κώστα Γραμματοπούλου. Εκδόθηκαν γύρω στα εξήντα τέτοια τεύχη, με θέματα από τη βυζαντινή ιστορία, την ελληνική επανάσταση και την αρχαία μυθολογία.

Αν και η έκδοση αυτή επικρίθηκε από τους λογοτέχνες της εποχής για την αμερικανική της προέλευση και την επιφανειακότητα της προσέγγισης μεγάλων λογοτεχνικών έργων, υπήρξε για την νεολαία της εποχής ένα διέξοδο από την συγκρουσιακή και συχνά τοξική ατμόσφαιρα της τότε ελληνικής κοινωνίας. Τα τεύχη των «Κλασικών Εικονογραφημένων» μπορεί να ήταν αποψιλωμένα από τα πολύτιμα στοιχεία της λογοτεχνίας όπως το ύφος, η γλώσσα και η ποίηση, προσέφεραν όμως τη δυνατότητα ταύτισης των νεανικών ψυχών μιας ιδιαίτερα δύσκολης εποχής με κλασικούς ήρωες, οι οποίοι μάχονται για το καλό, αντιμετωπίζουν το κακό και μάλιστα μέσω διαχρονικών καταστάσεων, οι οποίες προετοίμαζαν μία ενηλικίωση μέσα σε έναν δύσκολο μεταπολεμικό κόσμο, γεμάτο αντιφάσεις και διλήμματα. Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» προσέφεραν στους νέους της εποχής, αλλά και μετέπειτα μέσω των επανεκδόσεών τους, μία σεβαστή ιεραρχία των γενικώς παραδεκτών αξιών. Βεβαίως, οι γενεές εκείνες θα είχαν αργότερα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα αυθεντικά κείμενα των έργων που πρωτογνώρισαν στα «Κλασσικά Εικονογραφημένα», καθώς, μέχρι και την δεκαετία του ΄90, το βιβλίο παρέμενε σταθερά ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, οι εποχές αυτές φαντάζουν μακρινές. Η κινούμενη εικόνα εισέβαλε στα σπίτια και στη φαντασία των παιδιών, με τον εγκέφαλο των νέων ανθρώπων να έχει εθιστεί σε καταιγισμό αλλεπάλληλων εικόνων με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από το ξεφύλλισμα ενός κόμικς, πολλώ δε μάλλον ενός κανονικού βιβλίου. Κι αν οι μεγάλοι λογοτέχνες του ΄50 και του ΄60, όπως ο Παπανούτσος, πρωτοστάτησαν στην πολεμική κατά των «Κλασσικών Εικονογραφημένων», βλέποντας σήμερα τις νέες γενιές να είναι προσηλωμένες στην οθόνη, ίσως να άλλαζαν γνώμη και να ενθάρρυναν, έστω και με αυτόν τον τρόπο, την φιλαναγνωσία, με την ελπίδα να οδηγήσει κάποτε στην αναζήτηση των αυθεντικών κειμένων των κλασικών συγγραφέων που πάντα θα είναι εκεί και θα περιμένουν να προσφέρουν μία βαθύτερη πνευματική ζωή στοχασμού, φαντασίας και δημιουργίας.

Πηγή: www.pemptousia.gr

The following two tabs change content below.

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Ο Ηλίας Λιαμής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής. Το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της Νηπτικής Θεολογίας. Αμέσως μετά έγινες δεκτός ως υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τις σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές μεθόδους. Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές πήρες τα πτυχία πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας) από το Ελληνικό Ωδείο, ενώ παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα μουσικολογίας και διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας στην Αγγλία και την Ουγγαρία. Ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέλος της Συνολικής Επιτροπής Εορτασμού του Ιωβηλαίου Έτους (1998), μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (2003), ενώ από το 2000 είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων. Υπό την τελευταία αυτή ιδιότητα, διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων κα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικός μέλος του Ερευνητικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (Ε.Ι.Π.Ε.) το οποίο εκπονεί ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ μετέχει συστηματικά σε Σχολές Γονέων και σεμινάρια επιμόρφωσης κατηχητικών πολλών Ιερών Μητροπόλεων. Διδάσκει επί 25 έτη στην Ελληνογαλλική Σχολή "St Joseph", ως καθηγητής θεολόγος και μουσικός ενώ από το 2000 μέχρι το 2015 κατείχε την θέση του Υποδιευθυντή του Γυμνασίου. Ανέλαβε την αναδιοργάνωση της παιδικής χορωδίας της Σχολής η οποία συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων. Είναι συγγραφέας βιβλίων, κατηχητικών βοηθημάτων και θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.ά. Αρθρογραφεί συστηματικά, ενώ, επί εικοσιπενταετία, είναι και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα την ανάλυση θεμάτων Βιβλικής και Πατερικής Θεολογίας σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή