Λώρενς Στερν (1713 – 1768) Ιρλανδός μυθιστοριογράφος

Γνωστός κυρίως για το έργο του "Τρίστραμ Σάντυ", που άσκησε μεγάλη επίδραση στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

by Times Newsroom

Ο Λώρενς Στερν (Laurence Sterne, 24 Νοεμβρίου 1713 – 18 Μαρτίου 1768) ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, γνωστός κυρίως για το έργο του Τρίστραμ Σάντυ, που άσκησε μεγάλη επίδραση στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Τρίστραμ Σάντυ

Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι κυρίου από σόι (The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman), ή απλά Τρίστραμ Σάντι, είναι μυθιστόρημα. Δημοσιεύθηκε σε εννέα τόμους, οι πρώτοι δύο το 1759 και οι επόμενοι εφτά τα επόμενα εφτά χρόνια (τ. 3 και 4 το 1761, τ. 5 και 6 το 1762, τ. 7 και 8 και το 1765 και τ. 9 το 1767). Αποτελεί βιογραφία του επώνυμου χαρακτήρα. Ο τρόπος γραφής χαρακτηρίζεται από παρεκβάσεις, αμφίσημες λέξεις και σχεδιαστικές τεχνικές.

Ο Στερν ήταν πολυμαθής και αυτό αντανακλάται στο μυθιστόρημα. Πολλές από τις παρομοιώσεις του, για παράδειγμα, θυμίζουν τους μεταφυσικούς ποιητές του 17ου αιώνα και το μυθιστόρημα στο σύνολό του, το οποίο εστιάζει στα προβλήματα της γλώσσας είναι μια συνεχής αναφοράς στο δοκίμιο του Τζον Λοκ σχετικά με την ανθρώπινη κατανόηση. Ο Στερν ενσωμάτωσε στον Τρίστραμ Σάντυ πολλά χωρία σχεδόν κατά λέξη από άλλα έργα, όπως την Ανατομία της Μελαγχολίας του Ρόμπερτ Μπάρτον, το Περί Θανάτου του Φράνσις Μπέικον, από έργα του Ραμπελαί και πολλά άλλα και τα αναδιέταξε για να τους δώσει νέα σημασία στον Τρίστραμ Σάντυ. Ο Τρίστραμ Σάντυ θεωρήθηκε ιδιαίτερα πρωτότυπος και τα χωρία αυτά δεν έγιναν αντιληπτά παρά μόνο μετά τον θάνατο του Στερν.

Αν και όπως υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου αυτό αποτελεί μια αυτοβιογραφία του Τρίστραμ Σάντυ, ένα από τα κεντρικά αστεία του μυθιστορήματος είναι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τίποτα με απλό τρόπο και προσθέτει επεξηγηματικές ιστορίες που εκτρέπουν από την κεντρική ιστορία ώστε να προστεθεί πλαίσιο και χρωματισμός στην αφήγηση σε τέτοιο βαθμό που η γέννηση του Τρίστραμ περιγράφεται στο τρίτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, πέρα από τον Τρίστραμ, άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες είναι οι γονείς του, ο θείος Τόμπι, ο υπηρέτης του Τόμπι, Τριμ, και πολυάριθμοι δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως ο γιατρός, ο πάστορας και η Σουζάνα.

Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ είχε πει ότι το Τρίστραμ Σάντι ήταν ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που είχαν γραφτεί.

Επιλογή έργων

  • A Political Romance (Ένα πολιτικό μυθιστόρημα, 1759)
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman (Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντυ, τζέντλεμαν, μυθιστόρημα, 1759-1767) – ελλην. μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη (εκδ. “Gutenberg”, 1992, ISBN:978-960-01-0364-Χ)
  • A Sentimental Journey Through France and Italy (Ένα συναισθηματικό ταξίδι στην Γαλλία και Ιταλία, 1768, απάντηση στο σχεδόν ομώνυμο έργο του Τομπάιας Σμόλετ)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή