Ταξίδι στην ανατολική Ευρώπη: Πολωνία

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί διστάζουν να κλείσουν διακοπές, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός στην ανατολική Ευρώπη. Σας παρουσιάζουμε μερικούς δημοφιλείς προορισμούς ξεκινώντας από την Πολωνία.

by Times Newsroom

Το ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας

Η Βαρσοβία είναι πρωτεύουσα από το 1596. Όταν η UNESCO ανακήρυξε την παλιά πόλη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1980, το ιστορικό κέντρο ήταν μόλις 25 ετών, μιας και ξαναχτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο η UNESCO αναγνώρισε την «αποφασιστικότητα του πολωνικού έθνους», καθώς και την ιστορική του κληρονομιά μετά τη βάναυση καταστροφή από τα γερμανικά στρατεύματα.

Κρακοβία, αρχιτεκτονικό στολίδι

Σε αντίθεση με τις περισσότερες πολωνικές πόλεις, η Κρακοβία δεν καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα ήταν η σημαντικότερη πόλη του Βασιλείου της Πολωνίας. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κτήρια ρομανικής τέχνης μέχρι και art nouveau. Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται η πλατεία της αγοράς με την εκκλησία της Παναγίας και τις αίθουσες των εμπόρων υφασμάτων.

Το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς

Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από την Κρακοβία βρίσκεται το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν εδώ. Ένα μουσείο στον χώρο είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι σήμερα μνημείο, τόπος συνάντησης και ερευνητικό κέντρο.

Οι ακτές στη Βαλτική Θάλασσα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι είναι οι ακτές στη Βαλτική Θάλασσα συνολικού μήκους 750 χιλιομέτρων. Οι επισκέπτες θα βρουν εδώ προστατευόμενες περιοχές, αμμώδεις παραλίες, παραθαλάσσια θέρετρα, ψαροχώρια και όμορφες πόλεις. Το παραθαλάσσιο θέρετρο Ρέβαλ (φωτογραφία) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στις πολωνικές ακτές της Βαλτικής.

Γκντανσκ, πόλος έλξης τουριστών

Για αιώνες το Γκντανσκ ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα. Τον 16ο και 17ο αιώνα, η παραθαλάσσια και χανσεατική πόλη θεωρούνταν η πλουσιότερη στον κόσμο και μια από τις ομορφότερες στην κεντρική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκαν πολλά από τα υπέροχα κτίρια στην Ρέχτστατ, όπως ονομάζεται σήμερα το ιστορικό κέντρο του δημοφιλούς λιμανιού.

Μουσείο για το συνδικάτο «Αλληλεγγύη»

Από την Βεστερπλάτε κοντά στο Γκντανσκ ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εδώ στα ναυπηγεία Λένιν έκανε τα πρώτα του βήματα ο ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» Λεχ Βαλέσα διεκδικώντας, στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 1980, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατία και ελευθερία στην κομμουνιστική Πολωνία. Η μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Solidarność ονομάζεται «Δρόμοι προς την ελευθερία».

Αλληλεγγύη 2022

Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, στην Πολωνία είναι σήμερα εμφανές ένα νέο κύμα αλληλεγγύης: κατά του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ του αγώνα της γειτονικής χώρας για ελευθερία και δημοκρατία. Η αλληλεγγύη είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, όπως εδώ σε διαδήλωση στην Κρακοβία. Από τη ρωσική εισβολή σχεδόν 2 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com