Twenty Gratitudes for the Teachings of Jesus του Γιώργου Τσοντάκη

Η σύνθεση του έργου  Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού  είναι παραγγελία του Νίκου Λαάρη και στάθηκε δυνατή  χάρη στην ευγενική χορηγία  του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

by Times Newsroom

Σε παγκόσμια πρώτη παρουσιάζεται, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το νέο πιανιστικό έργο με τίτλο Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού (Twenty Gratitudes for the Teachings of Jesus) του πολυβραβευμένου συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη, που θα ερμηνεύσει ο καταξιωμένος πιανίστας και μαέστρος Νίκος Λαάρης.

Νίκος Λαάρης

Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ο Γιώργος Τσοντάκης έχει κερδίσει τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης των ΗΠΑ, ενώ σύνολα όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Emerson του έχουν αναθέσει τη σύνθεση έργων.

Τριάντα τρία χρόνια μετά το έργο του Ghost Variations (Παραλλαγές Φάντασμα), που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για GRAMMY, ξαναγράφει για σόλο πιάνο έναν φιλόδοξο κύκλο κομματιών με πλούσια εκφραστικά μέσα: από τον κανόνα έως το μινιμαλισμό, με ορμητικότητα, στοχαστικότητα, αρμονική ομορφιά και αντιστικτική ακρίβεια. Ένα άθροισμα αφοσίωσης στο πρότυπο της μπετοβενικής μινιατούρας, με ευφάνταστη     επεξεργασία, αγάπη στη μοτιβική μετάλλαξη, αλλά και στη συναισθηματική  αιώρηση μέσα από ιδιαίτερες ατμόσφαιρες και χαρακτηριστικές ρυθμικές επιλογές.

Στο πιάνο, ο Νίκος Λαάρης, ο οποίος έχει παρουσιάσει έργα Γιώργου Τσοντάκη  για σόλο πιάνο και μουσική δωματίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αφιερώματα  σε αμερικανούς συνθέτες στην Ελλάδα (John Cage: Τhe Keyboards, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Bernstein: An Anniversary, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Philip  Glass: Shards, Nostos Festival), ενώ πρόσφατα διηύθυνε την όπερα Ο αέρας της Ελλάδας του Γιώργου Τσοντάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Η σύνθεση του έργου Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού είναι παραγγελία του Νίκου Λαάρη και στάθηκε δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

                 

Δυο λόγια για τον συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη

Ο Γιώργος Τσοντάκης (George Tsontakis) έχει τιμηθεί με τις δύο μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο της παγκόσμιας κλασικής μουσικής: το διεθνές Βραβείο Grawemeyer, το 2005, για το Δεύτερο κοντσέρτο του για βιολί και το Βραβείο «Charles Ives Living» της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, το 2007. Το 1995, η ίδια Ακαδημία τού απένειμε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς (Lifetime Achievement Award), τον υψηλότερο τίτλο τιμής για τον χώρο της μουσικής σύνθεσης.

Έχει δεχθεί παραγγελίες από οργανισμούς υψηλού κύρους: Συμφωνική Ορχήστρα Βοστώνης (συμφωνικό ποίημα Sonnets, 2016), Σύλλογος Μουσικής Δωματίου Λίνκολν Σέντερ (featured composer in residence), Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον (Κοντσέρτο για κρουστά: Μοιρολόγια, 2001), Ορχήστρα Δωματίου Σαιντ Πωλ (Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2, υποψήφιο για βραβείο GRAMMY το 2008).

Ειδικότερα, η γραφή του Γιώργου Τσοντάκη για σόλο πιάνο έχει χαρίσει στον συνθέτη ευρεία αναγνωρισιμότητα: Η ηχογράφηση των μνημειωδών Ghost Variations (Παραλλαγές φάντασμα) από τον Stephen Hough το 1998 (Hyperion) ήταν υποψήφια για GRAMMY στην κατηγορία «Καλύτερη σύνθεση σύγχρονης κλασικής μουσικής», ενώ υπήρξε η μοναδική ηχογράφηση κλασικής μουσικής στο top-10 ηχογραφήσεων του περιοδικού Time της ίδιας χρονιάς.

 Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο επιτυχημένος κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις:

  • «Μουσική δωματίου για βιόλα, κλαρινέτο και πιάνο». Λαμβάνουν μέρος: Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) (17/1/2024)

  • Ντιμίτιρ Ασκενάζι, Μιχάλης Τάγκας (31/1/2024)

  • «Τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού I & ΙΙ». Ερμηνεύουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη. Συνοδεύουν στο πιάνο ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. (5/2/2024 & 20/3/2024)

  • Φανή Αντωνέλου – Kerstin Moerk: «Μουσικές συγγένειες» (8/2/2024)

  • «Μόνο Μπραμς» με τον Γιάννο Μαργαζιώτη στο βιολί, τον Γκρέγκορ Χορς στο βιολοντσέλο και την Άι Μοτοχάσι στο πιάνο (19/2/2024)

  • Πιανιστικό ντούο, Άννη και Λόλα Τότσιου (4/3/2024)

  • Jonian Ilias Kadesha (βιολί)Noam Greenburg (πιάνο) (27/3/2024).

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 €

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr

Πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com