Βιώνοντας τον θρήνο: τελετουργίες θρήνου

Οι τελετουργίες είναι ένας σημαντικός τρόπος για τους ανθρώπους να βρουν νόημα μετά την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου. Η δύναμη των τελετουργιών βρίσκεται στον συμβολικό που έχουν

by Times Newsroom

Πώς βιώνουμε τον θρήνο;

Συζητάμε για το άτομο που πέθανε, μοιραζόμαστε κοινές αναμνήσεις που έχουμε περάσει… Μοιραζόμαστε συναισθήματα, κοιτάμε φωτογραφίες.

Επικοινωνούμε άμεσα, ανοιχτά και με ειλικρίνεια, έτσι ώστε κανείς μέσα στην οικογένεια να μην νιώθει αποκλεισμένος ή περιθωριοποιημένος από τον θρήνο.

Δίνουμε την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της οικογένειας (εφόσον το επιθυμούν) να αποχαιρετήσουν το άτομο που πέθανε και να παραβρεθούν στις τελετές που γίνονται.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα κουτί αναμνήσεων, όπου θα βάζουμε οτιδήποτε αφορά το άτομο που πέθανε και πράγματα που έχουμε κάνει μαζί του ή δώρα, αντικείμενά του, οτιδήποτε μας συνδέει με αυτό το άτομο.

Τελετουργίες θρήνου και θεραπευτική διαδικασία

Οι διάφορες τελετουργίες στις οποίες συμμετέχουμε είναι τα μέσα για τη μεταμόρφωση του νοήματος. Τελετουργία είναι οποιαδήποτε πράξη γίνεται έχοντας κάποιο συγκεκριμένο σκοπό και οδηγεί στη μεταμόρφωση του νοήματος. Οι τελετουργίες συνήθως έχουν κοσμικές ή και πνευματικές- θρησκευτικές διαστάσεις. Πρόκειται για διαδικασίες που συνδέονται και σηματοδοτούν σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας, όπως γάμοι, γεννήσεις, αποφοίτηση, θάνατος.

Στη θλίψη που βιώνουμε εξαιτίας μιας απώλειας, οι τελετουργίες είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Οι τελετουργίες δίνουν μια τάξη στο χάος της θλίψης. Σταδιακά βοηθούν το άτομο να βάλει σε μια σειρά και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που βιώνει. Συνήθως, οι τελετουργίες αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία, όπως κεριά, φαγητό, έναν ειδικό χώρο. Τα τελετουργικά που ακολουθούμε έχουν αρχή, μέση και τέλος και μιλούν στην καρδιά μας, νομιμοποιώντας τα συναισθήματά μας και αναγκάζοντάς μας να επικεντρωθούμε στο παρόν.

Οι τελετουργίες δημιουργούν μια γέφυρα, μια σύνδεση για τη μετάβαση από μια ψυχοκοινωνική κατάσταση σε κάποια άλλη. Μέσα από τις τελετές του θρήνου γίνεται η μετάβαση της συζύγου σε χήρας και του παιδιού σε παιδί χωρίς γονιό. Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε και έχει ιδιαίτερο νόημα για εμάς μπορεί να αποτελεί μέρος της τελετουργίας του πένθους μας. Τέτοιου είδους τελετουργίες περιλαμβάνουν την εμφάνιση φωτογραφιών, τη μεταφορά λουλουδιών στον τάφο και τη γενικότερη ενασχόληση με τον τάφο.

Τελετουργίες θρήνου θα μπορούσαν να είναι:

  • Να δημιουργήσετε ένα βιβλίο με αναμνήσεις, συμπεριλαμβάνοντας φωτογραφίες, ιστορίες και εικόνες για το άτομο που πέθανε.
  • Να φυτέψετε ένα δέντρο ή να φτιάξετε έναν αναμνηστικό κήπο.
  • Να πάτε στο αγαπημένο μέρος του προσώπου που πέθανε.
  • Να φορέσετε κάτι που ανήκει στο αγαπημένο σας πρόσωπο που πέθανε.
  • Να κρατήσετε ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
  • Να γράψετε ένα γράμμα με όσα θα θέλατε να πείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Να ανάψετε ένα κερί.
  • Να επισκεφθείτε τον τάφο του.
  • Να βοηθήσετε άλλους.

Οι τελετουργίες είναι ένας σημαντικός τρόπος για τους ανθρώπους να βρουν νόημα μετά την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου. Η δύναμη των τελετουργιών βρίσκεται στον συμβολικό που έχουν. Τα τελετουργικά μπορούν να μας προσφέρουν σταθερότητα και ασφάλεια σε μια στιγμή που όλα βιώνονται ως αβέβαια. Πολλές φορές οι τελετουργίες θρήνου που επιλέγουμε συνδέονται άμεσα με το πολιτισμικό και θρησκευτικό μας υπόβαθρο.

Πηγές: https://www.hospicewr.org/Western-Reserve-CareLink/June-2012/Grief-Rituals-and-the-Healing-Process

_____________________________________________________________

  • Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com