Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτων

Ο νυν διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, Νίκολας Κάλιναν, διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο που έχει συγκλονιστεί από το σκάνδαλο των κλοπών 2.000 τεχνουργημάτων.

by Times Newsroom

Ο προηγούμενος διευθυντής, ο Γερμανός Χάρτβιχ Φίσερ, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του μουσείου, παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2023 μετά την αποκάλυψη των κλοπών.

Από τότε καθήκοντα διευθυντή ασκεί ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου (V&A) Μαρκ Τζόουνς.

Ο Νίκολας Κάλιμαν, 46 ετών, αναλαμβάνει μετά την ομόφωνη έγκριση των διαχειριστών του μουσείου και τη συμφωνία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων από το 2015, έφερε εις πέρας μια πλήρη αναδιευθέτηση των συλλογών του μουσείου, ο χώρος του οποίου που είναι ανοικτός στο κοινό αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ιστορικός τέχνης, ήταν επίτροπος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο Βρετανικό Μουσείο το καλοκαίρι.

Ο Νίκολας Κάλιναν μίλησε για την “τιμή” που αντιπροσωπεύει η διεύθυνση “ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου”.

Έκανε λόγο για “ένα νέο κεφάλαιο” που θα περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς, αρχιτεκτονικούς και διανοητικούς μετασχηματισμούς που εκτυλίσσονται σε κάθε μουσείο στον κόσμο, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει να είναι όσο πιο δεσμευμένο και συνεργατικό γίνεται”.

Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, στεγάζει μια συλλογή οκτώ εκατομμυρίων αντικειμένων μεταξύ των οποίων η Στήλη της Ροζέττας και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το μουσείο, η επίσκεψη στο οποίο είναι δωρεάν, αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του Ηνωμένου Βασιλείου, με 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, μια αύξηση 42% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ένωση μουσείων.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου κλοπών σε μεγάλη κλίμακα οδήγησε στην αποπομπή ενός υπαλλήλου, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος του.

Μετά την αποκάλυψη της κλοπής, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι είχε ανακτήσει λίγο παραπάνω από 350 αντικείμενα.

Ο νέος επικεφαλής του μουσείου θα πρέπει επίσης να θέσει σε εφαρμογή μια μεγάλη ανακαίνιση, που εκτιμάται πως θα κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η οποία κατέστη απαραίτητη λόγω της κακής κατάστασης ορισμένων αιθουσών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com