6ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: Τηλεδιάλεξη «Σιδεράδες και μασόνοι: Η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου»

by Times Newsroom

Το θέμα «Σιδεράδες και μασόνοι: Η περίπτωση του Νίκου Εγγονόπουλου» πραγματεύεται η πέμπτη τηλεδιάλεξη του 6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j

Εγγραφή στις τηλεδιαλέξεις για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF

Παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Mircea Eliade «Σιδεράδες και αλχημιστές» (The Forge and the Crucible / Forgerons et alchimistes), ώστε αυτός να περιλάβει και την ομόλογη με τον ερμητικό συμβολισμό ελευθεροτεκτονική γραμματεία, η εν λόγω διαδικτυακή ομιλία, με άξονα ένα εικαστικό και ένα ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, επιχειρεί να αποκαλύψει τα μασονικά στοιχεία που λανθάνουν στην ποίηση και τη ζωγραφική του, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και ορισμένα κρυμμένα ως πρόσφατα προσωπεία του Έλληνα δημιουργού.

Η Δρ Αλεξάνδρα Σαμουήλ σπούδασε Γαλλική και Νεοελληνική Φιλολογία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει 5 μονογραφίες που αφορούν τόσο τη νεοελληνική ποίηση, όσο και την πεζογραφία σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, έχει 2 επιμέλειες λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και έχει εκδώσει μελέτες για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, κυρίως του 19ου και 20ου αιώνα, σε σύμμεικτους τόμους και περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Μετρική, τα Λογοτεχνικά Είδη, τον Εσωτερισμό, Αποκρυφισμό και Πυθαγορισμό στη λογοτεχνία, τη Διακαλλιτεχνικότητα (ποίηση-ζωγραφική), τον Μοντερνισμό με έμφαση -πλέον- στον Υπερρεαλισμό. Επιπλέον, έχει δουλέψει ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1995-1999) και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ι.Τ.Ε. (1997-1999).

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή