Η γνωστή δικηγόρος, Αμάλ Κλούνεϊ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει με τον βραβευμένο με Οσκαρ σύζυγό της, Τζορτζ Κλούνεϊ, και τις δύο κόρες τους. Ο λόγος έχει να κάνει με τον ρόλο που έπαιξε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) όσον αφορά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προειδοποιήσει αρκετούς ανώτερους δικηγόρους που ενεπλάκησαν στην έκδοση των ενταλμάτων ότι θα μπορούσαν να τους επιβληθούν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε τον Φεβρουάριο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις και περιορισμοί στη χορήγηση βίζας στους αξιωματούχους, και τους υπαλλήλους του ΔΠΔ καθώς και στα άμεσα μέλη των οικογενειών τους για τα «αβάσιμα» εντάλματα σύλληψης κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων. Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν είναι το μόνο πρόσωπο που εμπλέκεται στην έκδοση των ενταλμάτων και κατονομάζεται στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ.
Η Κλούνεϊ, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για τη δίωξη του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, αφού της ζητήθηκε από το ΔΠΔ πέρυσι να συμμετάσχει σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Στο πλαίσιο αυτό, και η δικηγόρος, η οποία είναι Βρετανίδα πολίτης με καταγωγή από τον Λίβανο, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων Τραμπ, παρόλο που διαμένει στις ΗΠΑ με τον σύζυγό της και τα παιδιά της.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ εξέδωσε τον Νοέμβριο εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ, ισχυριζόμενο ότι υπήρχαν «εύλογοι λόγοι» για να συμπεράνει ότι οι δύο αξιωματούχοι «στερούσαν σκόπιμα και εν γνώσει τους από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους».
Με πληροφορίες από New York Post