Κίνα: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς – Έφτασαν τα τελευταία πλοία στις ΗΠΑ – Τι θα ακολουθήσει

Μερικά από τα τελευταία πλοία φορτίου που μεταφέρουν κινεζικά αγαθά χωρίς τους καταστροφικούς δασμούς, φτάνουν αυτή τη στιγμή στα λιμάνια των ΗΠΑ. Από την επόμενη εβδομάδα, όμως, αυτό θα αλλάξει.

by Times Newsroom

Τα φορτία στα πλοία από την Κίνα που φορτώθηκαν μετά τις 9 Απριλίου θα φέρουν μαζί τους τους δασμούς 145% που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα από αυτή τη χώρα τον περασμένο μήνα. Από την επόμενη εβδομάδα, αυτά τα αγαθά θα φτάσουν, αλλά θα υπάρχουν λιγότερα πλοία στη θάλασσα και θα μεταφέρουν λιγότερο φορτίο. Για πολλούς εισαγωγείς, είναι πάρα πολύ ακριβό να κάνουν επιχειρήσεις με την Κίνα.

Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Είναι η χώρα από την οποία προμηθεύονται τα περισσότερα από τα ρούχα, τα υποδήματα, τα ηλεκτρονικά και τα μικροτσίπ, τα οποία τροφοδοτούν τις συσκευές, τα θερμοστάτες και οτιδήποτε άλλo κάνει… ήχο.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: Να συνεχίσουν να πουλούν προϊόντα από την Κίνα σε τιμές άνω του διπλασίου από τις προηγούμενες ή να σταματήσουν να πουλούν αυτά τα προϊόντα εντελώς. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι κάποια προϊόντα θα είναι δύσκολο να βρεθούν ή ενδέχεται να είναι υπερβολικά ακριβά για να τα αγοράσουν.

«Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίζουμε να βλέπουμε τις αφίξεις των προϊόντων από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου», δήλωσε ο Gene Seroka, εκτελεστικός διευθυντής του λιμανιού του Λος Άντζελες, όπου σχεδόν το ήμισυ της επιχείρησης προέρχεται από την Κίνα. «Τα φορτία που έρχονται στο Λος Άντζελες θα μειωθούν κατά 35% σε σύγκριση με πέρυσι».

Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη National Retail Federation. Η μείωση από την Κίνα θα είναι ακόμα πιο έντονη: Η JP Morgan αναμένει μείωση 75% έως 80% στις εισαγωγές από εκεί.

Αυτή η αλλαγή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων και αύξηση των τιμών σε διάφορους τομείς.

Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγωγείς και οι καταναλωτές στις ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μεταφορά αγαθών από την Κίνα με σχετικά χαμηλούς δασμούς. Ωστόσο, αυτοί οι δασμοί επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αυξάνονταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία πλοία που φτάνουν τώρα δεν έχουν τους υψηλούς δασμούς που θα ισχύσουν για τις νέες εισαγωγές.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας προβλέπουν ήδη ότι μόλις αυτοί οι δασμοί αρχίσουν να ισχύουν, οι τιμές πολλών προϊόντων, από ηλεκτρονικά και ρούχα μέχρι είδη σπιτιού, θα αυξηθούν σημαντικά. Η αύξηση των δασμών δεν θα αυξήσει μόνο το κόστος, αλλά θα διαταράξει και τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας ενδεχομένως ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα. Αναμένεται ότι οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, ειδικά όσοι εξαρτώνται από τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα.

Η αλλαγή στην εμπορική πολιτική θα αναγκάσει επίσης τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Πολλές εταιρείες που εξαρτώνται από την κινεζική παραγωγή ίσως χρειαστεί να εξετάσουν άλλες πηγές προμηθευτών, αλλά η αλλαγή παραγωγής εκτός Κίνας μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Αυτή η νέα φάση στις εμπορικές σχέσεις αναμένεται να φέρει οικονομικές προκλήσεις και για τις δύο πλευρές, και οι καταναλωτές μπορεί να αισθανθούν άμεσα τις επιπτώσεις καθώς οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται. Η αντίστροφη μέτρηση για υψηλότερες τιμές και ενδεχόμενες ελλείψεις έχει ήδη ξεκινήσει, αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να προετοιμάζονται για τις συνέπειες.

«Αν δεν αντικατασταθούν εύκολα από εισαγωγές από άλλες χώρες, μια κατάρρευση αυτής της κλίμακας δεν θα ενίσχυε μόνο απότομα τις τιμές, αλλά θα διαταράξει σημαντικά και τις αλυσίδες εφοδιασμού», ανέφερε η JP Morgan στην αναφορά της.

Αυτό σημαίνει λιγότερη εργασία, υψηλότερες τιμές στα ράφια και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές. Ο Seroka λέει ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

«Πολλοί μεγάλοι λιανοπωλητές μας έχουν πει ότι έχουν περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες αποθεμάτων στα συστήματά τους τώρα», δήλωσε ο Seroka. «Οι κατασκευαστές και οι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα βρουν δύσκολες αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αν οι πολιτικές δεν αλλάξουν».

Αδρανή πλοία, άδεια λιμάνια
Στο λιμάνι της Σαγκάης στην Κίνα, τα μεγαλύτερα πλοία φορτίου παραμένουν αδρανή. Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μικρότερα πλοία για τη μεταφορά φορτίου καθώς η ζήτηση εξασθενεί. Παρά όλα αυτά, οι αναχωρήσεις από την Κίνα προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 60% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Flexport, μια εταιρεία μεσιτείας μεταφορών και ναυτιλιακών υπηρεσιών.

«Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα πλοία ακύρωσαν πολλές αναχωρήσεις. Είπαν, ‘Ε, δεν θα στείλουμε αυτό το πλοίο μισογεμάτο. Θα το αφήσουμε εδώ’», δήλωσε ο Ryan Peterson, διευθύνων σύμβουλος της Flexport. «Υπάρχουν πολλά πλοία που απλώς παραμένουν εκεί έξω από τις ακτές της Κίνας, περιμένοντας και αναμένοντας μια συμφωνία».

Τον Μάρτιο, το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ έγινε το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στη χώρα καθώς οι λιανοπωλητές φόρτωσαν τα φορτία τους πριν από τους δασμούς. Αλλά αυτόν τον μήνα, αναμένεται ότι ο όγκος θα μειωθεί, δήλωσε το λιμάνι.

Το 25% των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι της Ανατολικής Ακτής προέρχεται από την Κίνα. Ωστόσο, το λιμάνι αναφέρει ότι περισσότερα αγαθά προέρχονται από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τη Νοτιοανατολική Ασία καθώς οι λιανοπωλητές προσπαθούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους για να αποφύγουν τους δασμούς από την Κίνα.

Υψηλότερες τιμές στα ράφια των καταστημάτων τις επόμενες εβδομάδες
Μόλις το φορτίο φτάσει στα λιμάνια των ΗΠΑ, τα προϊόντα χρειάζονται μόλις λίγες εβδομάδες για να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Και όταν τελειώσουν τα τρέχοντα αποθέματα, τα προϊόντα με υψηλότερους δασμούς θα φτάσουν στα ράφια.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Αυτή τη στιγμή (οι λιανοπωλητές) βρίσκονται στη διαδικασία να καταλάβουν τις παραγγελίες τους για την επιστροφή στο σχολείο και τα Χριστούγεννα, και πώς και πότε θα τις τοποθετήσουν», δήλωσε ο Jonathan Gold, αντιπρόεδρος πολιτικής εφοδιαστικής αλυσίδας και τελωνειακής πολιτικής στη National Retail Federation.

Και ενώ οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα αποθέματα, οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

«Ιδιαίτερα για τους μικρούς λιανοπωλητές που δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των δασμών, προσπαθούν να καταλάβουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους», πρόσθεσε ο Gold.

Οι Αμερικανοί εξαρτώνται από την Κίνα για χιλιάδες προϊόντα, από τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης μέχρι καροτσάκια για μωρά. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εισάγουν περισσότερα παιχνίδια, ρούχα και υποδήματα από την Κίνα απ’ ό,τι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή