Το δημοσίευμα, αφού αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία τη συστοιχία των πυραύλων Patriot που διαθέτει σταθμευμένη στο Ισραήλ, επικαλείται συζητήσεις αξιωματούχων για να σταλεί ακόμη μία από την υπάρχουσα αντιαεροπορική υποδομή της Γερμανίας ή της Ελλάδας, θυμίζοντας ότι οι δυο χώρες διαθέτουμε συνολικά 15. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι αυτά τα συστήματα είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και δεν μπορούν να παραχωρηθούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια με πλεονάζοντα υλικά, όπως πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα. Η Γερμανία από την πλευρά της, έχει επικρίνει την άρνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας να παραχωρήσουν συστήματα Patriot, με τον Υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, να δηλώνει ότι χώρες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα μπορούσαν να διαθέσουν τουλάχιστον ένα σύστημα. Η Ουκρανία έχει ζητήσει τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας για την προστασία των πόλεών της από τις ρωσικές επιθέσεις.
Η Ελλάδα, ωστόσο, διατηρεί την άποψη ότι δεν μπορεί να αποδυναμώσει την αεράμυνά της, ιδιαίτερα λόγω των εντάσεων με την Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει και αυτός τονίσει ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση που να διακινδυνεύει την αεράμυνα της χώρας. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αλλά αρνείται να παραχωρήσει κρίσιμα αντιαεροπορικά συστήματα που θεωρεί απαραίτητα για την εθνική της ασφάλεια.
Για την ιστορία, αναλυτικά, στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, το οποίο βρισκόταν στο Ισραήλ, πρόκειται να σταλεί στην Ουκρανία αφού πρώτα υποστεί εργασίες ανακατασκευής, σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησαν στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, οι Δυτικοί σύμμαχοι συζητούν τη δυνατότητα να δοθεί ένα ακόμη σύστημα είτε από τη Γερμανία είτε από την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποια είναι η άποψη του Προέδρου Τραμπ σχετικά με τη μεταφορά επιπλέον συστημάτων Patriot στην Ουκρανία.
Το δημοσίευμα συνεχίζει, υπενθυμίζοντας πως πριν από έναν χρόνο, οι σύμμαχοι δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για επτά συστήματα Patriot. Αν και σήμερα η Ουκρανία διαθέτει οκτώ, μόνο τα έξι είναι λειτουργικά· τα άλλα δύο ανακατασκευάζονται, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Με το σύστημα από το Ισραήλ και ένα ακόμη από τη Γερμανία ή την Ελλάδα, η Ουκρανία θα διαθέτει συνολικά δέκα συστήματα Patriot, κυρίως για την προστασία της πρωτεύουσας, Κιέβο, προσθέτουν οι New York Times για να υπενθυμίσουν πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διαθέτουν περίπου 40 τέτοια συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Το ένατο σύστημα Patriot, το οποίο προέρχεται από το Ισραήλ και ανακατασκευάζεται για την Ουκρανία, είναι παλαιότερης γενιάς, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Η παράδοσή του στην Ουκρανία αναμένεται έως το καλοκαίρι. Η Γερμανία και η Ελλάδα μαζί διαθέτουν περίπου 15 συστήματα Patriot, καταλήγει το ρεπορτάζ.