Με την τηλεδιάλεξη με θέμα «Classicism and Religion in the fourth century CE: the case of Corbridge lanx» ολοκληρώνεται ο 6ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος έγινε Χριστιανικός», τον οποίο διοργάνωσε το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Δρ Gianfranco Agosti, Καθηγητής Φιλολογίας της Κλασικής και Ύστερης Αρχαιολογίας στο University of Pisa. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/bdew2azv
Εγγραφές στον σύνδεσμο: https://forms.office.com/e/5AqsXLDLNE
Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το βιβλιοπωλείο Fata Libelli. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Στην ομιλία του ο Δρ Agοsti θα επιχειρήσει μια επανεκτίμηση του αργυρού δίσκου που βρέθηκε το 1735 κοντά στη πόλη Corbridge, κατά μήκος του Τείχους του Ανδριανού, η οποία απεικονίζει μια σκηνή θεϊκής επιφάνειας και χρονολογείται στον 4ο αιώνα. Η ερμηνεία της εικονογραφίας του δίσκου αυτού παραμένει αμφιλεγόμενη και δεν είναι ξεκάθαρο εάν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο ή εάν προκύπτει από ένα συνδυασμό επιμέρους στοιχείων σε ένα άγνωστο εικονογραφικό αφήγημα. Αφού πρώτα συζητήσει τις προηγούμενες ερμηνείες της εικονογραφίας, ο ομιλητής θα επικεντρωθεί σε μια νέα προσέγγιση που συνδέει το θέμα του δίσκου με τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, εξετάζοντας παράλληλα σύγχρονες επιγραφικές πηγές και θέτοντας το μεθοδολογικό ζήτημα της σχέσης μεταξύ των κλασικών/μυθολογικών θεμάτων και του ύστερου παγανισμού του 4ο αιώνα.
Ο Δρ Gianfranco Agosti είναι Καθηγητής Φιλολογίας της Κλασικής και Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Πίζα και Διευθυντής διδακτορικών προγραμμάτων στην Επιστήμη της Αρχαιότητας και της Αρχαιολογίας» στα Πανεπιστήμια της Πίζα, της Σιένα και της Φλωρεντίας. Είναι μέλος της Academia Europaea και συνεργαζόμενος ερευνητής σε ιδρύματα όπως το Collège de France, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το Πανεπιστήμιο Laval. Διετέλεσε ερευνητικός συνεργάτης, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια St Andrews και Newcastle. Οι κύριοι τομείς της έρευνάς του είναι η κλασική φιλολογία και κριτική κειμένων, η ελληνική γραμματεία, ο πολιτισμός και η ιστοριογραφία της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου, η ελληνική επιγραφική και η πολυπολιτισμικότητα της υστερορωμαϊκής Αυγύπτου. Έχει εκδώσει δύο μονογραφίες για τον Νόννο τον Πανοπολίτη και επί του παρόντος ολοκληρώνει μια γαλλόφωνη μονογραφία για τον προφορικό λόγο στην ύστερη αρχαιότητα και μια μελέτη για τις ελληνικές μετρικές επιγραφές.