Για τον κ. Καραμανλή και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μερίμνησαν και δεν επενέβησαν για την επίλυση προβλημάτων που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ σε ό,τι αφορά στον Χρήστο Σπίρτζη και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 και οι διάφορες προειδοποιήσεις, καθώς και η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη κ.λπ. ξεκινούν ήδη από τη θητεία τους.
Η Ν.Δ., σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη την πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ζήλεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη» και τονίζει πως «η Χαριλάου Τρικούπη μιμείται την Κουμουνδούρου και υιοθετεί την τακτική της Πλεύσης Ελευθερίας».
Στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος παρατίθενται έξι λόγοι, όπως υποστηρίζεται, και αποδομείται το κατηγορητήριο για κακουργηματικά αδικήματα.
Διοικητική εποπτεία
Το γεγονός ότι η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική, ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου διώκονται διότι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον υπουργό για λήψη πρόσθετων μέτρων, ότι το κατηγορητήριο κατά των διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον υπουργό, αφού εκείνοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες εισηγήσεις, ότι η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα και ότι το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς.
Το έκτο σημείο της ανακοίνωσης αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Χρήστο Σπίρτζη, πίσω από την οποία η Ν.Δ. «βλέπει» κόλπο ή γκάφα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «εφόσον οι τυχόν εγκληματικές του αμέλειες έχουν εξαλειφθεί λόγω των ευεργετικών διατάξεων που ίσχυαν στο άρθρο 86 του Συντάγματος πριν αναθεωρηθεί το 2019 και επομένως δεν προτείνεται η ποινική του διερεύνηση, τυχόν αποδοχή της πρότασης συνεπάγεται αναγκαστικά την απαλλαγή του κ. Σπίρτζη και συνεπώς γίνεται απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Αμηχανία
Στο ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε αμηχανία μετά την ανακοίνωση της Ν.Δ., για αυτό και η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε διευκρινίσεις, δίκην απάντησης στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος. Σε αυτές τις διευκρινίσεις η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι οι Κ. Καραμανλής, Μ. Παπαδόπουλος, Ι. Κεφαλογιάννης και Γ. Καραγιάννης βαρύνονται με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών επειδή «τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει – όχι μόνο προφορικά, αλλά και εγγράφως – την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική» και ειδικά ως προς τους υφυπουργούς «προκύπτει ότι και εκείνοι είχαν γίνει κοινωνοί των κινδύνων και των προειδοποιήσεων, ενώ από τα ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους προκύπτει ότι ήταν συναρμόδιοι για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων».
Στο ερώτημα «Γιατί συμπεριλαμβάνεται ο Χ. Σπίρτζης και πρώην υφυπουργοί του, ενώ υπάρχει θέμα παραγραφής;», αλλά και αν η αποδοχή του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ λόγω της παραγραφής σημαίνει και αθώωση για τον κ. Σπίρτζη, το ΠΑΣΟΚ απαντά αμήχανα ότι «η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αρμόδιοι να το κρίνουν και όχι εμείς».
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει στη Βουλή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν τελικά θα καταθέσει κοινή πρόταση με τη Νέα Αριστερά, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική Επιτροπή, με το δικό του σκεπτικό το οποίο θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Βασικό σκεπτικό της «πράσινης» πρότασης είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου είχαν «προειδοποιηθεί κατ’ επανάληψη τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από εκπροσώπους των εργαζομένων– όχι μόνο προφορικά, αλλά και εγγράφως – ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν εκτελεστεί τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος.
Επίσης, ήταν γνωστή υπηρεσιακά στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση υλοποίησης της 717 και των λοιπών έργων, όπως της αποκατάστασης της τηλεδιοίκησης στην επίμαχη περιοχή, της σηματοδότησης και της εγκατάστασης του δικτύου GSM-R» σημειώνοντας ότι «τα χρόνια που προηγήθηκαν της τραγωδίας η συχνότητα των ατυχημάτων, εκτροχιασμών κ.λπ. είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί πλέον τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας».