8ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου δράματος | 7 – 22 Ιουλίου | Λυγουριό Αργολίδας

Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος: 3 Ιουνίου

by Times Newsroom

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει από τις 7 έως τις 22 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Λυγουριό Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου. Στο εργαστήριο, το οποίο φέτος τιτλοφορείται «Βρήκε στα βάθη του γλώσσα με λέξεις», θα διδάξει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση σε συνεργασία με τον μουσικό και δάσκαλο της Τεχνικής Αλεξάντερ Στέλιο Κατσατσίδη, με τον δάσκαλο ελληνικών παραδοσιακών χορών Κωνσταντίνο Γιουρνά και με βοηθό της τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Εμμανουήλ Κοντό.  

Αμαλία Μουτούση | φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο φετινός τίτλος του εργαστηρίου προέρχεται από έναν στίχο από το Α’ Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή, σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου, που θα αποτελέσει και τον βασικό πυρήνα εργασίας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες/ιδες, φοιτητές/τριες δραματικών σχολών και σε επαγγελματίες της σκηνικής πράξης, που επιθυμούν αφενός να εμβαθύνουν στη μελέτη και τη διερεύνηση των μηχανισμών του αρχαίου δράματος και αφετέρου να δοκιμάσουν και να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Παράλληλα, βασικός στόχος της δράσης είναι να ενθαρρύνει έναν γόνιμο διάλογο πάνω στη σύγχρονη πρόσληψη, τη σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος και τις προβληματικές του, αλλά και να ενισχύσει τον διάλογο της ίδιας της τραγωδίας με τον Πολίτη.

Φωτό: Κάρολ Γιάρεκ

Το εντατικό πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις με καλλιτέχνες/ιδες, masterclasses και δράσεις, όπως ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου με στόχο τη σύνδεση με τον τόπο, την ιστορία και τη σημασία του, καθώς και παρακολούθηση παραστάσεων στα δυο θέατρα της Αρχαίας Επιδαύρου.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση το 2016. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες και την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών του θεάτρου από διαφορετικές χώρες. Επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη.

«Βρήκε στα βάθη του γλώσσα με λέξεις»

Ένα εργαστήριο για τη δύναμη της ομαδικότητας στις διαχρονικές κοινωνικές αντιξοότητες. Με γενικό πλαίσιο την εξύμνηση της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος, το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσει τα μέσα ανάπτυξης του ποιητικού έργου σήμερα, στο παρόν. Θα δοθεί έμφαση στη σωματοποίηση και τη φώνηση της αναπνευστικής λειτουργίας ως βάση για την ανάπτυξη της ερμηνευτικής λειτουργίας. Η φωνή-φωνές θα οπλιστούν με μια κοινή κατεύθυνση και τον ποιητικό λόγο του Σοφοκλή στην επίσης ποιητική απόδοση της Αντιγόνης από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο· ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο Α’ Στάσιμο ως υλικό εργασίας και άξονες ανάπτυξης τα κύρια θέματα που διαχειρίζεται η τραγωδία: την αντίσταση στην εξουσία και τον φανατισμό, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την ενδυνάμωση της ατομικής συνείδησης και της ηθικής ευθύνης.

Μερικά κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν σε εργαστηριακά εργαλεία θα αποτελέσουν η ομαδικότητα και η υποκειμενικότητα στην εκφορά του Χορικού κειμένου, η ανάπτυξη της διαδικασίας εκπνοή – ήχος – λόγος -σιωπή σαν δυναμικός κύκλος και η μουσικότητα στην προσωδιακή και ρυθμική αγωγή του λόγου.

Φωτό: Κάρολ Γιάρεκ

Τα επιμέρους εργαστηριακά μαθήματα θα περιλαμβάνουν τεχνικές σωματικότητας με βιο-αισθητηριακά μέσα (Τεχνική Alexander και ελληνικό παραδοσιακό χορό) και ενδυνάμωση της νοηματικής υποστήριξης μέσω αναπνευστικών και κινησιολογικών ασκήσεων. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τη σύνθεση του Στάσιμου Α΄ της Αντιγόνης με τα μέσα του εργαστηρίου, σε μια ολοκληρωμένη ενότητα.

Γλώσσες εργασίας

Ελληνικά – Αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και για τους/τις Έλληνες/ίδες συμμετέχοντες/ουσες).Κόστος συμμετοχής

450€ για τους/τις Έλληνες/ίδες και 600€ για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες από το εξωτερικό. Περιλαμβάνονται δίδακτρα, μεταφορά με πούλμαν από την Αθήνα προς το Λυγουριό και επιστροφή, διαμονή σε ξενώνα, πρωινό και μεσημεριανό, εσωτερικές μετακινήσεις, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, παρακολούθηση ενταγμένων στο πρόγραμμα παραστάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα με μία φωτογραφία τους έως και τις 3 Ιουνίου 2025 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] με την ένδειξη «8ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος». Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα πραγματοποιηθεί βάσει των βιογραφικών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη, εάν κριθεί απαραίτητο.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήριο: [email protected] & 2105288253 (κα Ευτυχία Χαραλαμπάκη)

 

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή