Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:
«Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.
Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. ‘Αρα, δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.
Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται διά νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή.
‘Αρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος, για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.
Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.
Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.
Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζομένου και να απολύεται με ένα sms.
Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με τη λύση σύμβασης εργασίας».
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται fast track προσλήψεις και 13 ώρες απασχόλησης σε ένα εργοδότη – Ολα όσα περιλαμβάνει
Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά εξειδίκευσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως, μετά την παρουσίαση που έγινε στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναλυτικά:
Η αναγγελία πρόσληψης ολοκληρώνεται με ένα μόνο έγγραφο, αντί για τέσσερα.
Συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για τον εργαζόμενο και δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσω του myErgani.
Εφαρμογή για κινητά για εργοδότες, για πρώτη φορά, αντίστοιχη με το myErgani για εργαζομένους για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων εργασιακών σχέσεων.
Εισάγεται η δυνατότητα ταχείας πρόσληψης (fast track) για επείγουσες ανάγκες της επιχείρησης μέσω εφαρμογής από κινητό, για εργασία έως 2 ημερών.
Γραφειοκρατία
Καταργούνται έντυπα που περιέχουν πληροφορίες που έχουν ήδη υποβληθεί: Βιβλίο Αδειών / Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11) / Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4)
Καταργείται η υποχρέωση να τηρεί ο εργοδότης σε έντυπη μορφή έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά και να επισυνάπτει περιττά αρχεία στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Ενοποιούνται οι πολιτικές για την πρόληψη βίας/παρενόχλησης και τις εσωτερικές καταγγελίες.
Διευθετούνται πρακτικά ζητήματα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας:
– Δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης έως 120 λεπτά, κατόπιν συμφωνίας.
– Κατοχύρωση χρόνου προετοιμασίας (30’ στη βιομηχανία, 10’ σε άλλους κλάδους).
– Επιτρέπονται τρεις «μονές» σημάνσεις τον μήνα, χωρίς κύρωση.
Εργατικές διατάξεις
Το ισχύον πλαίσιο που επιτρέπει εργασία έως 13 ώρες ημερησίως σε 2 ή περισσότερους εργοδότες προβλέπεται και σε περίπτωση ενός εργοδότη, με τις ίδιες προϋποθέσεις ανάπαυσης καθώς και προσαυξήσεις στις υπερωρίες.
Επιτρέπεται υπερωρία και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (40% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο).
Ενίσχυση εργαζομένων
Εξορθολογίζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να εξυπηρετεί ουσιαστικά την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Δυνατότητα τετραήμερης εργασίας για όλο το έτος, π.χ. για εργαζόμενους γονείς
Η μείωση αποδοχών αμέσως μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή.
Ενιαία αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου για επίδομα κυοφορίας και λοχείας: Δεν απαιτείται πλέον ελάχιστος χρόνος σε ένα μόνο ταμείο. Δικαιούνται το επίδομα περισσότερες μητέρες που έχουν αλλάξει εργασία.
Το επίδομα γονικής άδειας κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Επέκταση της χορήγησης του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες.
Ελευθερία κατανομής της ετήσιας άδειας αναψυχής από τον ίδιο τον εργαζόμενο, σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
Ο εργαζόμενος μπορεί πλέον να δηλώσει μόνος του την οικειοθελή αποχώρησή του στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Με το νομοσχέδιο κυρώνονται τρεις σημαντικές διεθνείς πράξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ενισχύοντας τη συμμόρφωση της χώρας με τις παγκόσμιες προδιαγραφές:
Σύμβαση 155 της ΔΟΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και το εργασιακό περιβάλλον (εκκρεμεί από το 1981).
Σύμβαση 191 της ΔΟΕ (τροποποιητική της Σύμβασης 155). Καθιερώνει ότι η ασφάλεια και υγεία στην εργασία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.
Πρωτόκολλο του 2014 στη Σύμβαση 29 για την ενίσχυση της προστασίας από αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία (εκκρεμεί από το 2014).
Επιθεώρηση Εργασίας
Αυστηροποιείται το πλαίσιο προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας: Αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις για πράξεις βίας ή παρεμπόδισης του ελέγχου.
Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο μετακινήσεων: Αναπροσαρμόζονται τα ναυτικά μίλια για αναγνώριση εξόδων διανυκτέρευσης, με στόχο να καλύπτονται νησιωτικές περιοχές.
Οργανωτικές αλλαγές για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Επιθεώρησης: Ενίσχυση υπηρεσιών, δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού.
Κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις
Η πρόσφατη απαλλαγή των προσαυξήσεων από ασφαλιστικές εισφορές σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες επεκτείνεται και σε α) προσαυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και β) προσαυξήσεις που χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη.
Όταν εργαζόμενος συνταξιούχος δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, η επιπλέον παροχή δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στον υπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).