Όταν άρχισε να σκάβει, βρήκε κομμάτια καθαρού χρυσού — περίπου 150 τόνους σε μορφή φυσαλίδων και μικρών τεμαχίων, με συνολική αξία που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια λίρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, ο χρυσός που βρίσκεται στο υπέδαφος ανήκει στο κράτος και όχι στον ιδιοκτήτη της γης. Έτσι, ο Μισέλ δεν έχει κανένα δικαίωμα κατοχής ή εκμετάλλευσης του πολύτιμου μετάλλου.
Για να ξεκινήσει εξόρυξη, απαιτείται κυβερνητική άδεια, τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας της περιοχής.
Ο Μισέλ δήλωσε ότι η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά μετά την ανακάλυψη. Έχει γίνει πλέον ένα “ανοιχτό βιβλίο”, καθώς δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν να αγοράσουν γη κοντά στη δική του, με την ελπίδα να σταθούν εξίσου τυχεροί.
Η τεράστια αυτή ανακάλυψη έχει διχάσει τους κατοίκους του χωριού. Ορισμένοι βλέπουν στο χρυσάφι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση της περιοχής, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή εξόρυξη στο φυσικό τοπίο και στην ηρεμία της περιοχής.
Όπως ανέφερε ένας κάτοικος στην εφημερίδα Lagarda:
«Αγαπάμε την ύπαιθρό μας για την ηρεμία της. Ελπίζω όλο αυτό να μην αναστατώσει την καθημερινότητά μας.»
Οι κάτοικοι του χωριού του Μισέλ επισημαίνουν μια παρόμοια υπόθεση στη Γαλλική Γουιάνα, όπου μια τεράστια ανακάλυψη χρυσού είχε προκαλέσει έντονη διαμάχη μεταξύ περιβαλλοντολόγων και επιχειρήσεων. Το έργο εξόρυξης, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στη Γαλλία, ακυρώθηκε τελικά από το Διοικητικό Εφετείο του Μπορντό λόγω σοβαρών περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Η υπόθεση του Μισέλ θυμίζει επίσης μια ιστορική ανακάλυψη από το 1889, όταν ένας βοσκός ονόματι Κλεμάν Τρουγιά βρήκε το μεγαλύτερο χρυσόφυλλο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία, με βάρος περίπου 534 γραμμάρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κλεμάν πετούσε πέτρες σε ένα ζώο στο μικρό χωριό Λεζ Αβόλ όταν παρατήρησε κάτι βαρύ στο έδαφος – ήταν τότε που συνειδητοποίησε ότι κρατούσε έναν τεράστιο χρυσό κόκκο.