Αίγυπτος: Το εκπληκτικό εύρημα αρχαιολόγων μέσα σε φαραωνικό τάφο

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Αίγυπτο, καθώς ερευνητές αποκάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σχολείο μέσα στον επιβλητικό ταφικό ναό του Φαραώ Ραμσή Β΄, στη δυτική όχθη του Λούξορ, στη Νεκρόπολη των Θηβών.

by Times Newsroom

Το σχολείο, γνωστό ως «Per Ankh» ή «Οίκος της Ζωής», εκτιμάται πως φιλοξενούσε παιδιά της αριστοκρατίας, τα οποία εκπαιδεύονταν σε διοικητικές και κυβερνητικές δεξιότητες.

Οι ερευνητές υποπτεύονταν καιρό πως υπήρχε ένας τέτοιος εκπαιδευτικός χώρος, ωστόσο πλέον έχουν και απτές αποδείξεις: Κατά την ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι ανέσυραν σχέδια μαθητών, καθώς και αντικείμενα που παραπέμπουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εργαλεία. Τα ευρήματα δείχνουν,παράλληλα, ότι ο ναός είχε πολλαπλές λειτουργίες πέρα από εκείνη του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Πολυλειτουργικό συγκρότημα με διοικητικό χαρακτήρα

Στον ίδιο χώρο, αποκαλύφθηκαν επίσης κτήρια που εικάζεται πως χρησίμευαν ως διοικητικά γραφεία καθώς και μια αίθουσα υποδοχής. Βρέθηκε ακόμη και θρόνος, όπου πιθανότατα ο βασιλιάς δεχόταν επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις αυτές πιστεύεται ότι φιλοξενούσαν αξιωματούχους, επιφορτισμένους με την καθημερινή λειτουργία του σχολείου και του ναού.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκαν υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι (ανάμεσά τους και ένα κελάρι κρασιού)όπου φυλάσσονταν είδη όπως μέλι και ζωικά λίπη, αποδεικνύοντας την ύπαρξη οργανωμένων υποδομών υποστήριξης.

Νέα δεδομένα για την κοινωνική ζωή της Αρχαίας Αιγύπτου

Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Κάλεντ, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ancient Origins ότι τα νέα ευρήματα αμφισβητούν παλαιότερες θεωρίες για την καθημερινότητα των αρχαίων Αιγυπτίων.

Βάσει των τεκμηρίων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ναός λειτουργούσε τόσο ως θρησκευτικός χώρος όσο και ως ένα είδος κοινοτικού κέντρου, όπου οι μαθητές, αρχικά, εκπαιδεύονταν και αργότερα εργάζονταν σε μια ιεραρχημένη διοικητική δομή.

Διεθνής συνεργασία και διαρκής αναστήλωση

Η ανασκαφή είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεργασίας μεταξύ Αιγυπτίων και Γάλλων αρχαιολόγων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1991. Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις εργασίες αναστήλωσης του βασιλικού παλατιού που βρίσκεται δίπλα στο Ραμσείο, όπως αποκαλείται ο ταφικός ναός του Ραμσή Β’ Une

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή